Газові переговори Росії та України. Київ переконує, що обговорювали лише транзит

Газові переговори Росії та України. Київ переконує, що обговорювали лише транзит

Фото: УНІАН

10-річний договір про транзит російського газу до Європи територією України завершується в грудні.

У Києві переконують, що двостороння зустріч 28 листопада у Відні між міністром енергетики та захисту довкілля України Олексієм Оржелем та міністром енергетики Росії Олександром Новаком відбулася в рамках тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-Єврокомісія.

Вчорашня зустріч відбулася "в рамках тристоронніх переговорів щодо підготовки до підписання договору про транспортування газу українською газотранспортною системою. Сторони обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил та домовилися активізувати роботу. В переговорному процесі уряд діє виключно в інтересах українського народу та кожного українця зокрема", ідеться в повідомленні пресслужби Кабміну України.

У Києві наголошують, що "разом з європейською стороною уряд відстоює позицію, що це мають бути європейські правила та довгостроковий контракт. Переговори триватимуть у різних форматах далі".

"Ми як надійний партнер повинні забезпечити стабільність та безперебійність транспортування природнього газу на європейські ринки",  - сказав Оржель і додав, що підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства та на економічно-обґрунтованих умовах – це питання енергетичної безпеки не лише України, а й Європи. Він також акцентував, що це була робоча двостороння зустріч у рамках процесів тристоронніх переговорів.

Водночас у вчорашньому повідомленні пресслужби Міненерго РФ вказано, що під час зустрічі також обговорювали питання прямого постачання російського газу до України. В офіційних повідомленнях української сторони про це - жодного слова. Раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук запевнив, що переговори з цієї теми з Москвою не ведуться.

"Сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері - врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу від 2020 року, перспективи прямого придбання  російського газу для споживачів України. Відбувся обмін пропозиціями щодо вирішення поставлених перед сторонами питань, досягнуті домовленості щодо інтенсифікації спільної роботи в двосторонньому форматі в найближчі дні", - ідеться в повідомленні Міністерства енергетики РФ.

У російському міністерстві зазначали, що на зустрічі, крім Новака та Оржеля, були присутні голова правління ПАТ "Газпром" Олексій Міллер, керівники НАК "Нафтогаз України" і ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

Нагадаємо, наступна тристороння зустріч Росії, України та Єврокомісії щодо транзиту газу може відбутися протягом першого тижня грудня.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше заявив, що для транзиту російського газу до Європи Україна повинна в стислі терміни сертифікувати оператора газотранспортної системи. Водночас для бронювання потужностей для транзиту газу потрібні певні терміни.

Контракт на транзит газу завершується наприкінці 2019 року. Новий досі не уклали – сторони не дійдуть згоди щодо умов. Пропозиція Москви – обнулити всі судові вимоги. Водночас Київ не згоден, адже в судах уже виграв 3 млрд доларів і подав позовів ще майже на 12 млрд доларів.

Український "Нафтогаз" виграв процес, що розглядав скаргу російського "Газпрому"

Український "Нафтогаз" виграв процес, що розглядав скаргу російського "Газпрому"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація