"Газпром" програв апеляцію в міжнародних судах стосовно стягнення активів на користь "Нафтогазу"

"Газпром" програв апеляцію в міжнародних судах стосовно стягнення активів на користь "Нафтогазу"

Фото: Газпром

Апеляційні суди погодилися з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Суди Нідерландів та Люксембургу відхилили апеляції Газпрому в справах про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав росіян компенсувати українській компанї 5 млрд доларів США.

Про це 19 липня пише пресслужба "Нафтогазу".

Згідно з повідомленням, суди ухвалили рішення на користь української компанії ще 8 липня.

"Апеляційний суд Амстердама (Нідерланди) відхилив скаргу Газпрому щодо юрисдикції суду, тим самим підтвердивши свої повноваження у справі про визнання та примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Нідерландів", – розповіла пресслужба.

В компанії також додали, що того ж дня, рішення на користь "Нафтогазу" ухвалив Окружний суд Люксембургу. Він відхилив скаргу Газпрому та підтвердив арешти стосовно російської компанії на території цієї країни.

Нагадаємо, українська компанія "Нафтогаз" виграла арбітраж у Гаазі про визнання РФ винною у втраті компанією активів через анексію Криму. Попередньо сума компенсації оцінюється у приблизно 5 млрд доларів США.

Як повідомлялося, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу. Так само на початку березня в "Газпромі" попередили про початок розірвання двосторонніх угод з українською стороною.

У липні 2018 року "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу другий позов проти "Газпрому". Українська компанія вимагає переглянути тариф на транзит газу від березня 2013 року, також від російської сторони вимагається відшкодування 12,5 млрд доларів. Російський "Газпром" своєю чергою подав позов про розірвання з "Нафтогазом" контракту на транзит. Стокгольмський арбітраж поєднав обидва позови в одну справу.

Раніше у "Нафтогазі" розповіли, як змусять "Газпром" сплатити борги за Стокгольмський арбітраж. Компанію цікавлять акції, якими володіють росіяни.

Російський "Газпром" підтвердив арешт своїх активів відповідно до рішення суду в Амстердамі

Російський "Газпром" підтвердив арешт своїх активів відповідно до рішення суду в Амстердамі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація