"Газпром" вимагає повного скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо суперечки з "Нафтогазом"

"Газпром" вимагає повного скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо суперечки з "Нафтогазом"

Фото: Газпром

У російській компанії після висновків "лінгвіста" вважають, що рішення писали не арбітри, а хтось інший.

Російська компанія "Газпром" вимагає повного скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо суперечки з "Нафтогазом" щодо транзиту газу.

Відповідну заяву росіяни подали до апеляційного суду округу Свеа у Швеції, повідомляє РИА Новости.

Як рішенням Стокгольмського арбітражного суду Росія втратила за один день 75 мільярдів доларів

Як рішенням Стокгольмського арбітражного суду Росія втратила за один день 75 мільярдів доларів

У "Газпромі" заявляють, що додатково вивчили текст рішення з залученням "всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста", і прийшли до висновку, що значну частину рішення писали не арбітри, а хтось інший.

Російська компанія звинувачує Стокгольмський арбітраж у "серйозних порушеннях шведського права та арбітражного регламенту Торговельної палати Стокгольма".

"Підміна арбітрів неприйнятна, оскільки їхнє рішення вкрай важливе для сторін суперечки, а втручання в цей процес грубо порушує арбітражну угоду", - заявляє "Газпром".

Нагадаємо, 30 березня "Газпром" вже подавав скаргу до апеляційного суду округу Свеа на рішення Міжнародного арбітражного суду щодо суперечки з "Нафтогазом" щодо транзиту газу. Компанія вимагала частково скасувати остаточне рішення арбітражу. Підставою для подання скарги стали "суттєві процесуальні порушення, допущені арбітрами під час прийняття цього рішення".

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

Так само на початку березня в "Газпромі" попередили про початок розірвання двосторонніх угод з українською стороною.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація