“Газпром” зарезервував 4,7 млрд доларів на повну суму штрафу у суперечці з “Нафтогазом” - ЗМІ

“Газпром” зарезервував 4,7 млрд доларів на повну суму штрафу у суперечці з “Нафтогазом” - ЗМІ

Фото: Газпром

Рішення Стокгольмського арбітражу найсильнішим чином вплинуло на звітність "Газпрому" за минулий рік.

Російська компанія “Газпром” у своїй звітності зарезервувала $ 4,7 млрд на повну суму штрафу за транзитним контрактом із НАК “Нафтогаз України”.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” із посиланням на звітність російської компанії.

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

У балансі “Газпрому” за статтею "штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів" стоїть 272,943 мільярда рублів, або $ 4,74 млрд (за курсом на кінець року) - ця сума майже повністю відповідає рішенню Стокгольмського арбітражу щодо транзитного контракту з Україною.

“Зарахувати одну суму (підтверджений борг за газ - $ 2,018 млрд) у рахунок штрафу за транзитним контрактом не було можливим, оскільки кошти за поставку газу визнані в інших статтях - у складі виторгу і дебіторської заборгованості”, - пише агентство.

Зазначається, що рішення Стокгольмського арбітражу найсильнішим чином вплинуло на звітність "Газпрому" за 2017 рік за російськими стандартами і привело до скорочення чистого прибутку компанії до символічних 100 млрд рублів. У 2016 році прибуток “Газпрому” становив 411 мільярдів рублів, а рекордний показник було досягнуто у  2011 році - 880 млрд рублів.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

Так само на початку березня в "Газпромі" попередили про початок розірвання двосторонніх угод з українською стороною.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація