"Газпром" збільшив постачання газу на окуповані території Донбасу

"Газпром" збільшив постачання газу на окуповані території Донбасу

Фото: Reuters

Постачання зросло більше, ніж на 10%.

Російська енергетична компанія "Газпром" за шість місяців цього року збільшила постачання газу на окуповані території Донецької і Луганської областей.

Про це зазначається у щоквартальному звіті компанії, передає РБК.

"Газпром" поставив на окупований Донбас 1,534 млрд куб м газу, що на 10,4% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Найбільше газу серед країн колишнього СРСР "Газпром" продав Білорусі - 10,101 млрд куб. м. В Європі головним покупцем російського газу є Німеччина (29,596 млрд куб. м).

Загалом "Газпром" за шість місяців 2018 року поставив в Європу 81,589 млрд куб. м природного газу.

Раніше повідомлялося, що через арешт активів "Газпрому" у Великій Британії в рамках суперечки з "Нафтогазом України" іноземні банки припиняють кредитування російської компанії. Крім того, сам "Газпром" призупинив програму запозичень за кордоном.

"Газпром" розриває контракт на постачання газу Україні

"Газпром" розриває контракт на постачання газу Україні

Нагадаємо, Лондонський суд дозволив заморозити активи "Газпрому" на території Великобританії за клопотанням НАК "Нафтогаз України". Це необхідно для забезпечення рішення Стокгольмського арбітражу про виплату 2,6 млрд доларів. Зокрема, згідно з рішенням, "Газпром" протягом двох діб після отримання рішення повинен надати "Нафтогазу" список всіх своїх активів вартістю понад 50 тис. доларів, розташованих в Англії або Уельсі.

Раніше апеляційний суд шведського округу Свеа призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу у програній газовій справі з "Нафтогазом". В українській компанії наголосили, що рішення є тимчасовим – найближчим часом суду нададуть розгорнуті пояснення та контрагрументи. У "Нафтогазі" сподіваються, що, врахувавши їх ,суд скасує рішення про призупинення.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів, а також пеню. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

Так само на початку березня в "Газпромі" попередили про початок розірвання двосторонніх угод з українською стороною.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація