Глава російського "Газпрому" назвав терміни розірвання контрактів із "Нафтогазом України"

Глава російського "Газпрому" назвав терміни розірвання контрактів із "Нафтогазом України"

Фото: Getty Images

Міллер сподівається на уникнення штрафних санкцій з боку України.

Процес розірвання контрактів між російським "Газпромом" та "Нафтогазом України" триватиме щонайменше півтора-два роки.

Про це на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер, передають "РИА Новости".

"Без сумніву, процедура розірвання контрактів не дуже швидка. Мабуть, на це піде плюс-мінус 1,5-2 роки", - сказав Міллер.

Варто зазначити, що чинні контракти – на купівлю Україною газу та транспортування газу до Європи територією України - діють до кінця 2019 року.

Водночас Міллер сподівається, що вихід з чинних угод дозволить "Газпрому" уникнути можливих штрафів за зменшення обсягів транзиту. При цьому він зазначив, що керівництво "Нафтогазу" має намір стягнути з російської компанії пені в 2018-2019 роках.

"У таких умовах для нас ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору", - пояснив Міллер.

Нагадаємо, 28 лютого цього року Стокгольмський арбітраж виніс рішення у другому спорі між "Нафтогазом" і російським "Газпромом". Перше було наприкінці грудня. За підсумками обох рішень - щодо постачання газу та транзиту - Росія винна Україні 2,56 млрд доларів. "Газпром" підтвердив зобов'язання виплатити цю суму, але заявив, що не погоджується із рішенням арбітражу.

Проте вже 1 березня "Газпром" скасував постачання уже оплаченого газу Україні – відповідно до рішення арбітражу "Нафтогаз" за умовою "бери або плати" в контракті повинен 2018 року купити в "Газпрому" 4 млрд кубометрів газу. Відмову Росії розцінили як автоматичне скасування на цей рік умови "бери або плати".

Через припинення постачань газу з Росії, які так і не розпочалися, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн кубометрів або на 14%. Газ екстрено почали закачувати з Європи.

5 березня "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" офіційне повідомлення про початок розірвання контрактів.

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація