Глобальна криза: чи чекає на світову економіку черговий спад та рецесія

Глобальна криза: чи чекає на світову економіку черговий спад та рецесія

Фото: Associated Press

Головні чинники, яки можуть спричинити глобальний економічний спад: торговельна війна між Китаєм і США, вихід Великої Британії з ЄС без угоди, загальний великий рівень безробіття.

Після десятиліть стійкого зростання глобальна економіка значною мірою оговталася після Великої рецесії (2007-2008 років). Водночас низка показників викликає занепокоєння, що незабаром може статися зворотне, йдеться в матеріалі Yahoo.

Два світові економічні лідери - США та Китай - потерпають від тривалої торговельної війни, яка може затягнутися на місяці, якщо не роки. Минулого тижня США показали "перевернуту криву прибутковості" - складну фінансову метрику, яка мала місце перед кожним американським спадом від 1950-х років.

Серед інших чинників, що демонструють фінансову нестабільність - вихід Великої Британії з Європейського Союзу без угоди. Експерти такод звертають увагу, що й економіки таких країн як Німеччина, Бразилія, Італія, Мексика також виявляють уразливі місця.

Загалом, економіка вважається в стані рецесії, коли вона має скорочення валового внутрішнього продукту (ВВП) два квартали поспіль. Деякі уряди використовують свої власні більш тонкі вимірювання, щоб офіційно заявити, що їхня країна переживає спад.

Експерти розходяться в думці, чи призведе невеликий спад до чергової глобальної рецесії. Одні вказують також на загальний високий рівень безробіття, інші існування рецесії заперечують. "Жодної рецесії не видно", - каже економічний радник адміністрації президента США Дональда Трампа Ларрі Кудлоу.

Останніми днями низка провідних американських ЗМІ та їхніх оглядачів публікували статті на цю тематику. Yahoo зібрав головні тези та висновки, яких дійшли експерти з цього питання.

Страх рецесії може викликати рецесію

"Зараз крива прибутковості перевернута, це означає, що ринок думає, що майбутні відсоткові ставки будуть нижчими, ніж сьогодні. Індекс Standard & Poor's на 500 акцій збільшився за останні три роки, але останнім часом трохи впав. Це корисні показники, оскільки вони виявляють, про що велика група людей думає, і спади частково є масовим психологічним явищем. Якщо ми всі думаємо, що відбудеться спад, кожен виробляє трохи менше в очікуванні зниження попиту. Менше продукції - це спад", - стверджує професорка фінансів університету Колумбії Лора Велдкамп для Washington Post.

Рецесію дуже важко передбачити

"Ми прямуємо до спаду? Ніхто точно не знає. Швидкі зміни в США та світовій економіці роблять надійні прогнози складними, а показники навіть неяснішими, ніж ті, що передували Великій рецесії 2008 року. Більше того, економісти жахливі в прогнозуванні", - каже Перрі Л. Від у Baltimore Sun.

Торговельна війна рухає світову економіку до рецесії

Девід Паркінсон у канадському виданні Globe and Mail називає торговельну війну між Китаєм та США головним чинником, який може призвести до глобальної економічної кризи. "Мало того, що торговельна війна США та Китаю вже не є "що якщо" з точки зору її масового впливу на глобальну торговельну діяльність, але її наслідки поширюються у дуже взаємопов'язаній світовій економіці", - каже він.

Китай і США можуть запобігти спаду, вирішивши свою торговельну війну

Цю ж думку і просувають в CNN Business. "Раптове припинення торговельної угоди може бути імперативним - без цього у нас не буде багато часу до початку наступної рецесії", - пише видання.

Китайська економіка визначить, чи відбудеться спад

"Американці схильні думати про власні ринки та власне споживання як рушій як буму, так і розпаду. Цього разу це може бути не так. Натомість у Китаї може бути здійснено будь-який спад… Таким чином, коли Китай чхає, світ може застудитися", - Ной Сміт у Bloomberg.

Реакція Трампа на спад може погіршити спад

"Якщо рецесія розвинеться, це підвищує перспективи президента, який відмовляється повірити в це і нічого не робить, щоб її відвернути чи уникнути. Або він визнає, що спад є, але звинуватить Федеральну резервну систему у тому, що це спричинило. Якщо Трамп це зробив би, він би атакував довіру до однієї установи, яка найкраще уповноважена боротися із рецесією", - розмірковує старший колумніст у Yahoo Finance Рік Ньюмен.

Безрезультатний Brexit призведе до зниження світової економіки

"Економічні ризики Brexit могли бути чітко використані з агітаційною метою, але це не робить їх уявними. І кожен достовірний аналіз дає зрозуміти, що сценарій без угод є найризикованішим", - вважають в редакції The Guardian.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський пообіцяв зростання української економіки на 5-7% та 20 млрд доларів інвестицій в інфраструктуру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація