Голова АМКУ відповів на різке звинувачення Гройсмана щодо скасування тендеру

Голова АМКУ відповів на різке звинувачення Гройсмана щодо скасування тендеру

Фото: УНІАН

Терентьєв пояснив, що конкурс із закупівлі скасували відповідно до вимог законодавства.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні, 22 вересня, із трибуни у Верховній Раді погрожував звільненням голові Антимонопольного комітету Юрію Терентьєву та "його прихлебателям", якщо вони продовжуватимуть блокування важливих державних тендерів. Ішлося про скасування конкурсу Державної фіскальної служби "рентген"-сканерів для митниці.

Терентьєв пояснив, що тендер скасували відповідно до вимог законодавства. ДФС оголосила конкурс на закупівлю скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних автотранспортних засобів та контейнерів у липні цього року через Prozorro. Очікувана вартість – 338,88 млн грн. Тож закупівлю здійснювали за процедурою так званої "прекваліфікації", яка передбачає попередню оцінку відповідності тендерних пропозицій учасників торгів.

Заявки на участь у торгах подали сім компаній - ТОВ "Медінжиніринг", ВВ ТОВ "ВАТЕК", ТОВ "Фолгат", Arempa International Ltd FZC, ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн", ТОВ "Смарт Діфенс", Nuctech Company LTD, Corp Leidos. П'ять учасників до тендеру не допустили, бо не відповідали вимогам. Далі пройшли дві компанії - ВВ ТОВ "ВАТЕК" та ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн".

"Один з учасників (Arempa International Ltd FZC) оскаржив до Постійно діючої колегії Комітету з розгляду скарг неправомірність відхилення своєї тендерної пропозиції та неправомірне (на його думку) допущення до аукціону пропозиції ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн", зазначаючи при цьому про недостатнє дослідження Державною фіскальною службою України пропозиції ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн". За результатами розгляду скарги органом оскарження було встановлено, що пропозиція скаржника була правомірно відхилена замовником. У той же час було допущено порушення Закону України "Про публічні закупівлі" в частині допуску до аукціону пропозиції учасника, яка не відповідала умовам документації, що також вказувало на дискримінаційний підхід з боку замовника до пропозиції скаржника",- пояснив Терентьєв.

Відповідно ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн" також зняли з участі в тендері. Залишився лише один учасник.

"Як наслідок, до аукціону мала бути допущена пропозиція лише одного учасника, що тягне за собою обов'язок замовника скасувати процедуру закупівлі через допущення до аукціону менше, ніж двох тендерних пропозицій (вимоги частини першої статті 31 закону). У зв'язку з цим Колегія була зобов'язана відповідно до вимог закону ухвалити рішення зобов'язати Державну фіскальну службу України скасувати процедуру закупівлі через виявлені порушення", - зазначив голова АМКУ.

ТЕНДЕР ДФС ПО СКАНЕРАХ, ЗВИНУВАЧЕННЯ АМКУ З БОКУ В.Б. ГРОЙСМАНА По цьому посиланню рішення постійно діючої колегії АМКУ...

Опубліковано Yuriy Terentyev 22 вересня 2017 р.

Повʼязані теми:

Наступна публікація