Гонтарева розказала, які ще великі активи могли перейти до держвласності разом із "ПриватБанком"

Гонтарева розказала, які ще великі активи могли перейти до держвласності разом із "ПриватБанком"

Фото: УНІАН

Фінустанову націоналізували 18 грудня, а 21 грудня банк перейшов до державної власності.

На балансі тепер уже державного "ПриватБанку" перебували гірськолижний курорт "Буковель" та літаки "Боїнг". Їх ще влітку передали фінустанові колишні власники банку, виконуючи вимогу Нацбанку щодо докапіталізації "ПриватБанку" та застави кредитів, і вони, а також компанія "Бориваж", перебувають у заставі НБУ.

Про це в ефірі "Радио Вести" запевнила голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

"Влітку цього року багато з тих активів, які у нас у заставі, ми змусили банк взяти на баланс. Вони на балансі, отже, вони (тепер) належать державному банку", – наголосила Гонтарева.

Вона уточнила, що всього на баланс було поставлено майна на 31 млрд грн із загального кредитного портфеля обсягом майже 170 млрд грн.

"Виконавши наші нормативи, вони тут же один з активів прибрали. Це називається шахрайство. Я не можу вам сказати, що акціонери і менеджмент робили в останні кілька днів (перед введенням 19 грудня тимчасової адміністрації), у дуже відому п'ятницю (16 грудня, коли в Адміністрації президента пройшла зустріч за участю акціонера "ПриватБанку" Ігоря Коломойського, це підтвердила Гонтарева). Країна дізнається, я не хотіла б коментувати", – розповіла голова НБУ.

Застави, за словами Гонтаревої, були підкріплені зобов'язаннями Ігоря Коломойського.

"У нас практично весь кредитний портфель покритий його особистими гарантіями за всіма його активами – це коли він гарантує, що якщо банк не погасить, то погасить особисто він з усіх своїх заощаджень", – уточнила голова Нацбанку.

Згідно з фінзвітністю "ПриватБанку", на його балансі до середини 2016 року перебувало заставлене майно на 31,824 млрд грн, яке було отримано в рахунок врегулювання непогашеної заборгованості за кредитами та авансами клієнтам, а також вбудованими похідними інструментами. У тому числі – гірськолижний курорт оціночною вартістю 10,02 млрд грн, резервуарний парк – 8,528 млрд грн, завод великогабаритних шин – 4,959 млрд грн, готельні комплекси – 4,12 млрд грн, спортивні комплекси – 1,517 млрд грн, інша нерухомість – 2,701 млрд грн. Про це пише "Сегодня". Крім того, в липні-серпні банк додатково стягнув заставне майно ще на 10,914 млрд грн. У тому числі АЗС вартістю 6,037 млрд грн, літаки – 4,145 млрд грн, земельні ділянки – 477 млн грн, нерухомість – 255 млн грн.

Гонтарева також заявила, що перед введенням до "ПриватБанку" тимчасової адміністрації з нього вивели 2,6 млрд грн.

Тим часом уперше націоналізацію "ПриватБанку" прокоментував колишній його співвласник Ігор Коломойський.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація