Гонтарева розповіла, як банк "Михайлівський" збирався "нагріти" державу на мільярд гривень

Гонтарева розповіла, як банк "Михайлівський" збирався "нагріти" державу на мільярд гривень

Валерія Гонтарева / Фото: УНІАН

Вона пообіцяла нагородити колег за оперативний висновок установи з ринку.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева розповіла про оборудку банку "Михайлівський", через яку його менеджери і акціонери потрапили під кримінальну відповідальність.

Про це вона сказала в інтерв'ю виданню "Українська правда".

"Банк був залучений до категорії проблемних ще минулого року. Для банку також була розроблена програма, яку вони повинні були виконати, в якій чітко все розписано. Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенком, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне", - зазначила Гонтарева.

Однак тепер, за її словами, можна констатувати факт, що банк потрапив (і менеджмент, і акціонери) під кримінальну відповідальність, а НБУ вже подав у всі правоохоронні органи відповідні документи.

Гонтарева розповіла, що з банку раптово звільнився його керівник, про що стало відомо зі ЗМІ. У цей момент банк був проблемним і перебував на особливому моніторингу з боку Національного банку, крім того, там постійно перебував куратор.

"Зранку куратору кажуть, що операційна система банку не працює з технічних причин. Це означає, що куратор не може нічого побачити в системах, він не може побачити, що банк робить. Куратор нам це негайно повідомляє, потім ми ще дізнаємося, що несподівано звільнився Дорошенко і розуміємо, що відбувається щось дивне. Ми тут же відключаємо банк від системи СЕП і перекриваємо можливості вивести гроші за межі України", - розповіла глава НБУ.

Вона уточнила, що в "Михайлівському" в цей час робили проводки в балансі.

"Була компанія, яка залучала депозити, користуючись фінансовою неграмотністю наших людей. Ця компанія залучала депозити окремо від банку, тому що "Михайлівському" була поставлена стеля на залучення депозитів. Тому вони відкрили компанію, стали за неї залучати гроші населення. Ця компанія перебувала зі своїми рахунками зовсім в іншому банку, ми це виявили і попередили керівництво того банку. В цей день, коли вони в своєму банку "Михайлівський" відключили повністю всі свої системи, вони вчинили проводку в балансі з компанії на банк. Вони зробили на 5 тисяч проводок в балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд", - пояснила оборудку банкірів Гонтарева.

"Ми це оскаржили і баланс у них з цими даними не прийняли. Що робиться з іншого боку, з боку активів? Вони 111 тисяч кредитів, виданих приватним особам, переоформлюють на свою споріднену компанію. Це просто проводка у балансі. Цей баланс у них ніхто не прийняв, не хвилюйтеся", - заспокоїла вона.

Керівник НБУ зазначила, що керівництво банку підвело себе під кримінальну відповідальність.

Також вона пообіцяла нагородити колег за оперативне виведення банку з ринку "Михайлівського": "збираюся нашим співробітникам виділити якщо не грошові премії, тому що вони у нас не передбачені, то, як мінімум, подяки голови Національного банку".

Як повідомлялося раніше, НБУ повідомив про прийняте рішення щодо віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних за проведені банком сумнівні операції з депозитами фізичних осіб 23 травня, пізно ввечері.

За інформацією НБУ, банк був проблемним з 23 грудня 2015 року і вів роботу з НБУ щодо врегулювання ситуації. 20 травня голова правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко залишив посаду.

Цього ж дня банк під прикриттям технічного збою обмежив доступ куратора до бази даних та провів низку сумнівних операцій за вкладами фізосіб, збільшивши навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн - до 2,6 млрд грн.

Згодом власник банку Віктор Поліщук, якому також належить мережа магазинів побутової техніки "Ельдорадо", повідомив, що за кілька днів до визнання банку "Михайлівський" неспроможним продав свою частку в капіталі банку групі інвесторів - фізичних осіб.

Екс-голова правління банку Ігор Дорошенко з 23 травня посів пост головного виконавчого директора кіпрського холдингу PT Platinum Public Ltd, який володіє "Платинум Банком".

Заззначимо, банк "Михайлівський" працює на ринку України з 2013 року. Ключовим власників банку є український бізнесмен Віктор Поліщук, якому належить мережа магазинів побутової техніки "Ельдорадо".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація