Гонтарева закликала МВФ забрати в України перший транш, якщо на НБУ тиснутимуть

Гонтарева закликала МВФ забрати в України перший транш, якщо на НБУ тиснутимуть

Фото: УНІАН

Ексголова Нацбанку переконана, що фонд може забрати гроші в України.

Колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що МВФ має забрати в України перший транш допомоги, якщо на НБУ "буде здійснюватися політичний тиск".

Про це вона повідомила в інтерв’ю виданню Central Banking.

За словами ексочільниці Нацбанку, заяви МВФ та країн G7 про незалежність Національного банку перетворилися на "красиві гасла, які не мають реального впливу".

"Цей транш виплатили в межах угоди, у якій йшлося про незалежність центрального банку та економічні реформи. Якщо ж ці умови більше не чинні, то МВФ має сказати, аби Україна повернула отриману допомогу назад", - каже Гонтарева.

Вона додала, що політичний тиск на НБУ чинився і за часів її перебування на посаді голови українського центрального банку, однак останнім часом цей тиск став "нестерпним".

Нагадаємо:

  • 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення через "систематичний політичний тиск". А вже 3 липня Верховна Рада проголосувала за його відставку. 
  • Смолій розповів подробиці того, як на нього чинили політичний тиск. За його словами, все почалося восени 2019 року, коли Нацбанк опинився у корупційному скандалі, який, на його думку, "замовили". А після початку пандемії коронавірусу до цього ще додалися вимоги до НБУ зменшити облікову ставку. 
  • Команда Національного банку закликала припинити здійснювати політичний тиск на їхню роботу не на словах, а діями.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація