Гроші проти відпочинку. Скільки коштує та де оздоровити дитину влітку

Гроші проти відпочинку. Скільки коштує та де оздоровити дитину влітку

Фото: УНІАН

Лише кожен четвертий українець буде відпочивати цього літа.

Як і хто зможе відпочити цього літа: з тими ж низькими зарплатами та завищеними цінами. Якщо цього року таки можете собі дозволити поїхати кудись, то вам дуже пощастило, кажуть соціологи. Бо опитування показують, що лише кожен четвертий українець буде відпочивати. Майже половина відпустку проведе вдома. А 25% узагалі не мріють про перепочинок.

Але якщо не самі, то хоча б дітям. Ось про що думає зараз більшість українців. Тож де шукати бюджетні варіанти для дитячого відпочинку, йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Увесь травень директори та вихователі, організатори та аніматори дитячих таборів готувалися. Вони вигадували експерименти, проходили медичні курси, запускали термоядерні ракети та самі поринали в дитинство. І все, аби саме їм ви доручили своїх маленьких українців. Тож, до бабусі чи в табір? На день чи на тиждень? На море чи за місто? Куди відправити свого шибеника? Скільки це коштуватиме? Які умови та що і скільки пропонують цьогоріч?

4-річний Андрійко цього літа подорослішає – бо вперше поїде до літнього табору. Мама Алла Стащенко одразу пристала на пропозицію від дитячого садка. І вихователі знайомі, і нерви спокійні. За відпочинок у Скадовську для малого віддасть 5,7 тис. грн за два тижні. А от куди відправити старшого Олексія – поки що не зрозуміло.

"Звичайно, я б дуже хотіла, щоб у них був табір з іноземною мовою, з поглибленим вивченням. Вважаю, що це не завадить", – говорить мама Алла Стащенко.

Дитяча душа протестує:

"У школі ти завжди працюєш, працюєш, читаєш, пишеш. І хочеться відпочити в таборі від школи", – каже Олексій Стащенко.

Тож родина сідає шукати компроміс. І справді, цього року від вибору дитячого відпочинку голова обертом. Дитячі та сімейні, мовні та фольклорні, наметові та скаутські, козацькі та спортивні. Головне – знайти недитячі гроші на це задоволення. Адже серед десятка опитаних батьків більше ніж половина заявили, що цього літа не зможуть відправити малечу в табір.

Але знайти бюджетний варіант – можливо. Найдешевша пропозиція – наметові табори. Наприклад, у Миколаївській області за 10 днів просто неба просять 1,7 тис. грн – це проживання в 4-місних наметах і триразове харчування їжею прямо з вогнища. Щоправда, додатково батькам доведеться заплатити за переїзд – близько 300 грн.

Якщо ж батьки бажають, аби дитина жила під дахом, – слід готуватися віддати вдвічі більше.

Посеред лісу в таборі під Києвом доклеюють останню шпалерину і вже на днях очікують близько сотню бешкетників. За двотижневий скаутський відпочинок у халабудах правлять 4 тис. грн. За це тут обіцяють годувати дитину чотири рази на день, поселити ще з чотирма дітлахами, щоправда з пластиковими вигодами на вулиці. Ну, і, звісно, всіляко розважати.

Головне правило табору – живе спілкування. Тому перед заїздом малечі рекомендують віддати телефони і планшети. А комп'ютерні ігри замінити на лазіння в канатному парку та плавання в озері. Поруч можуть поселитись і батьки (доба – 300 грн).

У схожому, козацькому таборі, торік був і Олексій Стащенко. Цього разу хочеться на море. І не дивно, бо першими на очі потрапляють рекламні пропозиції закордонного відпочинку.

"Болгарія – 490 євро, це 15 тисяч гривень. У принципі, за ці гроші можна поїхати в два табори в Україні чи в один в Болгарії. Як на мене, то краще вже в два табори", – переконана Алла Стащенко.

І справді, якщо товщина гаманця дозволяє, – можна легко відправити за кордон. Там і сервіс кращий, і море прозоріше, і мовна практика не завадить.

"Найдешевша для відпочинку Болгарія. Орієнтовно 300 євро. Наступна за нею – Туреччина. Разом із авіаперельотом, двотижневим перебуванням для дитини – 770 доларів", – розповідає директор туристичної компанії Віта Жованик.

Якщо ж відправляти малюка далеко не хочете, то є безліч денних пропозицій. Дитина розважається в таборі вдень, а ночує вдома. І тут на перший план виходять тематичні табори. Якщо ваш малюк полюбляє змішувати креми й хімічити на кухні, то йому – до винахідників. Вони й ракету запустять із коли та азоту, і на органи макет розберуть.

Якщо ж малюк співає, фільмує чи обожнює музику, то йому сподобається в таборі талантів. Щоправда, за таке задоволення часом потрібно заплатити не менше, ніж за зміну в звичайному таборі – від 4,5 тис. грн до 6 тис. грн. І найдешевший варіант – просто віддати малюка в табір при школі. Тут ціна не перескочить за 2 тис. грн.

Тим часом Алла Стащенко переглянула понад 20 пропозицій, відгуків, порадилася з подругами й вирішила.

"7 тисяч гривень за два тижні – і дитина на морі. Вона харчується і з нею займаються ще англійською мовою. Ми обираємо цей варіант", – говорить Алла Стащенко.

Утім, головне правило вибору – не тільки гроші. Звертайте увагу на документи власника табору, умови договору та рекомендації. Щоб літо вашої дитини було справді гарним.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Юлії Панкової.

Де шукати варіанти для дитячого відпочинку влітку

Де шукати варіанти для дитячого відпочинку влітку

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація