Кабмін ухвалив проект держбюджету на 2018 рік

Кабмін ухвалив проект держбюджету на 2018 рік

Фото: УНІАН

Він підкреслив, що Україна наразі долає кризу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман презентував державний бюджет на наступний рік.

Про це заявив на засіданні уряду.

"Зарплата, пенсія, робота, збільшення інвестицій, економічне зростання - це і є пріоритетом цього бюджету. Його можна сміливо назвати бюджетом зростання і це зростання ми будемо демонструвати 2018 року... Ми долаємо кризу, в багатьох сферах здолали її. Зараз важливо те, щоб те, що економіка зростає, передати українським громадянам", - заявив він.

За його словами, 2018 року очікується зростання ВВП на 3%. Тим часом, він підкреcлив, що інфляція в країні уповільнюється. Наприкінці року вона становитиме 11,2%, а 2018 року вже 7%. Наступного року дефіцит бюджету складе 2,4% ВВП.

Доходи зведеного бюджету зростуть на 15%.

На соціальну допомогу хочуть виділити 122,7 млрд гривень 2018 року, за словами Гройсмана, мінімальна зарплата становитиме 3 723 гривні.

Тим часом на оборону та безпеку виділять 164,9 млрд гривень.

На дороги наступного року направлять 44 млрд гривен.

Своєю чергою на аграрний сектор країни, який наразі формує п'яту частину ВВП, направлять 7,3 млрд гривень підтримки. Він зазначив стрімке зростання експорту української сільгоспродукції 2017 року.

Також Гройсман пообіцяв підвищення зарплат вчителям ще на 25% наступного року і виділення 1 млрд гривень на модернізацію початкової школи.

На сферу охорони здоров'я у бюджеті передбачено 112,5 млрд гривень.

Фінансування культури складе 4,1 млрд гривень, на дипломатію витратять 4,435 мдрд гривень.

"Ми якісно підготувались до зими, ми маємо всі запаси, починаючи від газу і завершуючи всім, що необхідно, для того, щоб увійти планово у новий опалювальний сезон, пройти гідно зиму, інвестувати в розвиток нацекономіки, затвердити бюджет за підтримки українських парламентаріїв, провести реформи... Я впевнений, що подвоїти це зростання можливо при прийнятті необхідних рішень", - сказав він.

"У мене немає завдання купувати чиюсь прихильність, у нас є завдання, і в мене особисто, щоб ми привели Україну до успіху. Тому замінюємо нікчемних популістів на абсолютно відповідальну політику розвитку держави. Ми можемо це зробити. Цей бюджет є підтвердженням, коли уряд, президент і парламент разом приймають необхідні рішення, які слугують українским громадянам", - сказав перед ухваленням документу Гройсман.

Нагадаємо, Гройсман запевнив, що проект бюджету 15 вересня буде внесено до Ради. Під час розмови з президентом ЄБРР Гройсман також зазначив, що для українського уряду пріоритетними є реформи у судовій, пенсійній, медичній галузях, в освіті та управлінні державною власністю. За словами прем'єра, вже наступного тижня парламент розгляне законопроекти по судовій реформі та змінах в пенсійній системі. На часі також розгляд законопроекту по приватизації, який було розроблено спільно з фахівцями ЄБРР. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація