Індекс борщу: приготування страви здорожчало на третину

Найдорожчий інгредієнт – м'ясо, що становить 74% від загальної вартості.

Від початку цього року приготування традиційного українського борщу здорожчало на 33% - до 81 грн за набір продуктів на велику каструлю. Левову частку в його вартості становить м'ясо – 74%.

"За статистичними даними на 10 січня, українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, або на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів", - пояснює керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Інгредієнти для приготування борщу та їхня вартість

Продукти

Вага

20 листопада 2017 року

Свинина

600 грамів

60 грн (100 грн/кг)

Картопля

500 грамів

2,9 грн (5,8 грн/кг)

Буряк червоний

500 грамів

2,7 грн (5,4 грн/кг)

Капуста

300 грамів

1,3 грн (4,2 грн/кг)

Морква

200 грамів

1,3 грн (6,4 грн/кг)

Цибуля

200 грамів

1 грн (5 грн/кг)

Сметана

250 грамів

11,9 грн (47,5 грн/кг)

ЗАГАЛЬНА СУМА    

         81 ГРН

А також серед інгредієнтів – 3 столові ложки томатної пасти, 3,5-4 літри води, лавровий лист, сіль, перець. Їхню вартість під час обрахунку "індексу борщу" не враховували, бо "ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину".

"Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині борщ має два різновиди: "Поліський" – із в’яленими в’юнами й грибами та "Коростенський" – на сухофруктах. На Чернігівщині готують борщ із грибними "вушками" і називають його "Переяславським". Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік", - зазначає Дорошенко.

Раніше експерти розповіли, які продукти ще раз подорожчають до нового року.

Залиште свій коментар

Наступна публікація