Інститут Шалімова опинився перед загрозою закриття через загадкове недофінансування

Інститут Шалімова опинився перед загрозою закриття через загадкове недофінансування

Чому в січні потреби закладу не були профінансовані навіть наполовину – незрозуміло.

Інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова нема чим платити медикам за січень. Виділених державою грошей не вистачає на нову мінімальну зарплату лікарів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дефіцит бюджету відомого медичного закладу, де вперше в світі пересадили підшлункову залозу і вилікували людину від цукрового діабету, покривають за рахунок благодійних внесків – їх просять робити самих пацієнтів. На останніх лікарі можуть виділити тільки знеболювальне, спирт та антибіотики, але й вони вже днями закінчаться. "Такої критичної ситуації в нашому Інституті, як зараз, вже не було кілька років", - зізнається завідувач відділу трансплантації нирки лікар-хірург Рубен Зограбян.

Інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова опинився не межі закриття

Інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова опинився не межі закриття

У січні грошей на Інститут виділили менше, ніж потрібно – не врахувавши потреб у медпрепаратах, харчуванні, енергоносіях та підвищенні мінімальної зарплати. Загальний дефіцит становить 45%. "На фінансування заробітної плати в місяць потрібно 7 мільйонів, а нам на цей місяць виділили 2 мільйони 700 тисяч. Для того, щоб цими коштами забезпечити мінімальну оплату праці, ми повинні скоротити 40% персоналу", - розповів директор Національного інституту хірургії та трансплантології Олександр Усенко.

Працівникам уже пропонують іти у відпустку за власний рахунок. Старша медична сестра Олена Шоломицька після 25 років роботи в інституті розгублена, бо платіжка за комунальні послуги тепер більша, ніж зарплатня. "Це вже критична ситуація, яка ставить під загрозу взагалі існування цього закладу", - коментує Усенко та не розуміє, чому склалася така ситуація і що він має говорити працівникам.

Бюджетні кошти на медиків, які роблять унікальні для України операції, розподіляє президія Академії медичних наук. До її складу входять 36 інститутів. Президент академії обіцяє, що в лютому ситуація поліпшиться, бо вже погоджене рішення з Мінфіном про повернення до фінансування за грудневою схемою. Однак цих коштів усе одно не вистачить для повноцінної роботи – та хоча б допоможе уникнути скорочень.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація