Ізраїль окреслив терміни готовності тексту угоди про зону вільної торгівлі з Україною

Ізраїль окреслив терміни готовності тексту угоди про зону вільної торгівлі з Україною

Фото: Reuters

Документ можуть підписати вже через кілька місяців.

Протягом кількох місяців має бути готова до підписання угода про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Сам документ можуть підписати наприкінці 2017-го чи на початку 2018-го.

Такий прогноз висловив міністр з питань охорони навколишнього середовища Ізраїлю, міністр у справах Єрусалима і спадщини Зєев Елькін, який очолює з ізраїльської сторони міжурядову комісію розвитку двосторонніх міжнародних зв'язків. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, що до кінця року текст договору буде завершено і підготовлено нашими країнами вже до офіційного підписання, якщо не в кінці цього, то на початку наступного року", - сказав Елькін.

Він переконаний, що підписання угоди дасть "дуже сильний поштовх розвитку економічних відносин" України та Ізраїлю, бо "зона вільної торгівлі дуже сильно полегшує всі податкові питання і робить набагато більш вигідним співпрацю з фінансової точки зору".

Сторони провели вже шість переговорів щодо нюансів угоди про зону вільної торгівлі. Хотіли вийти на парафування документа, проте не дійшли згоди щодо низки питань, в тому числі за списком товарів, на який поширюється дія угоди, а також за умовами поставки пшениці з України до Ізраїлю.

"Україна сьогодні - один з головних постачальників пшениці до Ізраїлю і вона просила гарантувати досить великі пільги в рамках зони вільної торгівлі з постачання пшениці. У принципі Ізраїль був готовий піти назустріч, але просив гарантій продуктової безпеки, тобто гарантій поставок, незалежно від того, що відбувається в Україні. Це нетривіально, бо є правило, згідно з яким у неврожайні роки в першу чергу продукт йде на внутрішній ринок і є право порушення міжнародних зобов'язань на поставки. Ми шукаємо формули, які дозволять Ізраїлю бути впевненим, що він може розраховувати в довгостроковій перспективі на українські поставки зерна, а Україні - отримати ті пільги під час постачання пшениці, які вона просила в рамках цього договору", - зазначив Елькін.

У сторін переговорів уже є розуміння, "яка повинна бути модель в загальних рисах, але про її деталі поки домовленості немає".

Українська сторона запропонувала включити до угоди не лише товари, а й послуги. Ізраїль погодився.

"Ми, в кінцевому рахунку, пішли на пропозицію української сторони і погодилися, щоб прискорити підписання, вивести поки послуги за рамки першого варіанту договору, а потім його розширити. Тобто в угоду увійде пункт про те, що через деякий час після його підписання почнуться переговори про його розширенні на сферу послуг. Треба розуміти, що в послуги входять і IT-технології, тому це досить серйозне питання співпраці між нашими країнами", - сказав Елькін.

Нагадаємо, від 1 серпня цього року почала діяти угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою. Що це означає, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Наступна публікація