Кабмін розробив електронний калькулятор для розрахунку розміру субсидії

Кабмін розробив електронний калькулятор для розрахунку розміру субсидії

Електронний калькулятор для розрахунку розміру субсидії / Фото: kmu.gov.ua

Документи на оформлення субсидій надійдуть усім українцям поштою у квітні.

На сайті Кабінету міністрів з'явився електронний калькулятор для орієнтовного розрахунку розміру субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Для цього потрібно вказати на сайті за цим посиланням три цифри: 1) чисельність зареєстрованих у квартирі (будинку) осіб; 2) дохід всіх осіб, які проживають в оселі за місяць; 3) сума нарахувань за житлово-комунальні послуги. Система автоматично розрахує, чи маєте ви право на субсидію, вкаже її орієнтовний обсяг та порекомендує звертатися за оформленням. Або ж навпаки – вкаже, що не маєте право на пільги.

Розробники калькулятора попереджають, що всі розрахунки є попередніми та не охоплюють усі критерії, що враховуються при призначенні субсидії. Для остаточного визначення права на отримання субсидії рекомендують звернутися до місцевого органу соцзахисту населення.

Субсидії виплачуватимуть уже в травні цього року. Перед цим у квітні кожній родині поштою надішлють два бланки документів – заяви на оформлення субсидії та декларації. Їх потрібно заповнити та надіслати поштою чи занести до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації.

Субсидію призначать автоматично. Уже після того почнуть перевіряти достовірність даних. Якщо виявлять неправдиву інформацію, то змусять повернути гроші в подвійному розмірі. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а потім автоматично їх переоформлять.

Відтепер зняли такі обмеження при оформленні субсидії:

– щодо майнового стану (окрім одноразової покупки понад 50 тисяч гривень);

– щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

– щодо здачі в найм житлового приміщення особами, які оформлюють субсидію.

Органам соцзахисту забороняється вимагати від заявників інші документи, крім заяви та декларації. Всі додаткові документи будуть отримані органами соцзахисту у порядку обміну від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та інших установ. Вам не потрібно подавати інші документи самостійно.

Деталі щодо отримання субсидій за новими правилами можна отримати в органах соцзахисту за місцем реєстрації, на сайтах mlsp.gov.ua та saee.gov.ua, а також за номером цілодобової "гарячої лінії" 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

Про нові тарифи, що почнуть діяти в Україні вже з 1 квітня, читайте у спецтемі ТСН.ua за цим посиланням.

Українці кинулися оформлювати субсидії

Українці кинулися оформлювати субсидії

Повʼязані теми:

Наступна публікація