Кабмін ухвалив механізм, завдяки якому стане можливим зниження тарифів на електроенергію для підприємств

Кабмін ухвалив механізм, завдяки якому стане можливим зниження тарифів на електроенергію для підприємств

Фото: pixabay.com

Ціни впадуть на 10-11%.

Уряд ухвалив постанову про покладання спеціальних обов'язків на ринку електроенергії, яка зробить можливим зниження тарифів на електроенергію для всіх непобутових споживачів. "Енергоатом" та "Укргідроенерго" братимуть участь у спецобов’язках на 90% та 35% виробленої ними електроенергії.

Про це повідомив представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус.

"Внаслідок таких змін регулятор зможе понизити тарифи на передачу електроенергії (тариф "Укренерго") від 32 коп. за кВт-год до 11 коп. за кВт-год. Навіть із таким зниженням у ДП "Гарантований покупець" буде достатньо коштів для виплати "зеленій" генерації. Таким чином вирішуються дві пробеми. 1) Виплати "зеленим" та ризики судових рішень, які блокують такі виплати. "Гарантований покупець" матиме достатньо коштів для таких виплат. Окрім того, зникає сенс судових позовів щодо тарифу "Укренерго" після того, як він буде понижений утричі. 2) Відбудеться пониження тарифів для усіх непобутових споживачів на 21 коп./кВт-год, це зниження тарифу на 10%-11%. Непобутові споживачі - це школи, дитячі садочки, лікарні, військові частини, водоканали, кафе, перукарні, малі, середні та великі заводи. Для всіх на 21 коп. Загалом таке рішення повертає в економіку близько 18 млрд грн у рік", - зазначив Герус.

Відповідні рішення хочуть запровадити вже від 1 вересня.

"Це, можливо, не ідеальне рішення, але фактично єдине, яке могло бути ухвалене та ефективно реалізоване у короткі строки. Таким чином ми отримуємо трохи часу, щоб розробити та запровадити більш ефективні механізми, які можуть бути запущені в кінці цього року", - зазначив Герус.

У цьому покладанні спеціальних обов'язків беруть участь в основному державні компанії.

"Тому з точки зору справедливості критично важливо, щоб регулятор у вересні ухвалив обґрунтоване рішення щодо пониження тарифів і деяких приватних енергетичних компаній. Адже приватні компанії, які так хотіли новий ринок, також мають брати участь у вирішенні проблем, спричинених цим новим ринком", - додав Герус.

Сьогодні уряд прийняв Постанову про покладання спеціальних обов`язків (ПСО) на ринку е/е, яка зробить можливим пониження...

Опубліковано Andriy Gerus Середа, 21 серпня 2019 р.

Тим часом "Нафтогаз" запустив механізм, який дозволить купити населенню газ на зиму за низькими цінами.

Зеленський провів нараду із представниками Кабміну і профільних відомств щодо зменшення тарифів

Зеленський провів нараду із представниками Кабміну і профільних відомств щодо зменшення тарифів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація