Карантин зимових канікул: Нацбанк оцінив, скільки втратить економіка України 

Карантин зимових канікул: Нацбанк оцінив, скільки втратить економіка України 

Фото: Національний банк України

Регулятор прогнозує, що втрати економіки будуть такими ж, як і під час карантину вихідного дня.

Національний банк прогнозує втрати економіки України на рівні 0,2 в.п. ВВП (майже 300 млн доларів) через карантин зимових канікул, який триватиме від 8 січня до 24 січня.

Про це сказав заступник глави Нацбанку Дмитро Сологуб на брифінгу.

"Що стосується цього карантину, локдауну, який зараз очікується в січні, лист цих карантинних обмежень не такий жорсткий порівняно з тим, що ми бачили навесні. І тому за нашими оцінками, нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пунктів річного ВВП наступного року".

Сологуб також нагадав, що введення карантину вихідного дня в листопаді призвело до втрати близько 0,2% ВВП, тобто майже 300 млн доларів. Однак, за його словами, втрати економіки могли бути і меншими.

Заступник очільника НБУ також зазначив,  невизначеність через карантин вихідного дня значно погіршила ділові очікування бізнесу, що стало більш значним ударом, ніж сам карантин як такий. 

Нагадаємо, що Мінекономіки оцінювало втрати від впровадженого в листопаді карантину вихідного дня у 0,04-0,06 в.п. ВВП у розрахунку за рік.

Міністр розвитку економіки Ігор Петрашко також заявив, що падіння ВВП України у першому кварталі 2021 року становитиме мінус 3%. Потім розпочнеться зростання і за підсумками всього року прогнозується плюс 4,6%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація