Киянам підвищують квартплату. Що зашифровано в нових платіжках

Киянам підвищують квартплату. Що зашифровано в нових платіжках

Фото: УНІАН

Підвищені тарифи почнуть діяти від 1 липня.

В оплаті за кожен квадратний метр житла у звичайній багатоповерхівці закладено аж 27 копійок на освітлення. Виходить, що на сходовому майданчику нову лампочку мають вкуручувати чи не кожні два дні. Хоча навіть найдешевші з них служать щонайменше місяць.

У Києві саме такі тарифи квартплати почнуть діяти вже від 1 липня – замість 3 грн за квадратний метр буде 6,5 грн. То чи варто давати заробляти на собі, замість того, щоб об'єднуватися і захищати свої права, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Підняття тарифів на квартплату в столиці обумовлено зростанням витрат на електроенергію, прибирання сміття, підвищенням мінімальної заробітної плати. Так пояснюють ті, хто формував ці тарифи, та комунальники.

"Витрати на електроенергію збільшилися в сім разів, вивіз сміття збільшився майже в два рази, пальне - у вісім разів, середня зарплата збільшилася", - говорить директор КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду" Василь Григоренко.

І всі ці витрати тепер лягатимуть на плечі мешканців багатоквартирних комунальних будинків. Обслуговування прибудинкових гектарів зросло у чверті регіонів України. Причому, не тільки в Києві. Найменший тариф у мешканців Лисянки, що на Черкащині, справжні копійки. Найдорожче у столиці. Якщо раніше за двокімнатну в хрущовці тут платили 200 гривень, вже у серпні доведеться викласти близько 500.

Кабмін ще шість років тому визначив обов'язковий перелік послуг, які мають надавати. Їх 12. Тобто в будь-якому місті України, якщо ви сплачуєте квартплату, можете сміливо вимагати чистоту і порядок.

Чи змінить щось новий тариф, більший майже удвічі? Керівник обслуговуючої компанії просто ошелешив. Виявляється, у кожного будинку є гроші на поточний ремонт. За них можна замінити, приміром, труби у підвалі. Кошти акумулюються на окремому рахунку. Як ними розпоряджатися, можуть вирішувати мешканці будинку.

"Усе що сплатили люди, вони в праві витребувати в обслуговуючої організації, щоб ці кошти були витрачені тільки на їхній будинок. Вони колегіально прийняли рішення замінити каналізацію, або замінити поштові скриньки, або зробити ремонт вхідних груп", - говорить Василь Григоренко.

Але це за умови, що всі будуть платити вчасно, не боргувати. Та чи можна платити менше, а при цьому отримувати більше? Таких прикладів чимало – там, де діють житлові кооперативи чи ОСББ. Там і чисто, й вікна замінені, й ремонти в під'їздах, і навіть встановлюють окремі теплові пункти – щоб усьому будинку менше платити за опалення взимку. Є програми, де частину витрат на утеплення та енергозбереження компенсовує держава.

У майбутньому тарифі за квартплату найдорожче обійдеться прибирання. Послуги клінінгу складатимуть від гривні до 2,5 грн із квадратного метра. Ця графа і зараз не з дешевих. Якщо все перемножити, то двірники і прибиральниці мають просто купатися в золоті. Приміром за три місяці цього року за чистоту одного з будинків всі мешканці заплатили близько 50 тисяч гривень, тільки двірникам. За новим тарифом сума буде більша на три тисячі щомісяця.

За рахунок збільшення статті на прибирання прибудинкової території двірникам та прибиральницям хочуть підвищити зарплату.

Тож наразі в багатьох будинках і біля них просто дорого і брудно. А буде дуже дорого і поки що невідомо як. Утім навіть сьогодні у жителів комунальних будинків є можливість контролювати кожну гривню, і змушувати чиновників витрачати на те, що справді потрібно. Для цього необхідно просто об'єднатися і не обов'язково в ОСББ. Хоча б вибрати ініціативну групу.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Ірини Прокоф'євої.

Журналісти ТСН.Тижня дослідили тариф на квартплату і роз'яснили, що зашифровано у платіжках

Журналісти ТСН.Тижня дослідили тариф на квартплату і роз'яснили, що зашифровано у платіжках

Повʼязані теми:

Наступна публікація