Колишній вертолітний майданчик Януковича фігурує в офшорному розслідуванні ВВС

Колишній вертолітний майданчик Януковича фігурує в офшорному розслідуванні ВВС

Колишній вертолітний майданчик Януковича фігурує в офшорному розслідуванні ВВС

Виставковий центр "Парковий" / Фото: Інстаграм центру "Парковий"

На думку експерта, компанії Великої Британії є посередниками глобальної корупції.

Київський виставковий центр, де відбувалася низка заходів Євробачення-2017, належить зареєстрованій в британському Гартфордширі компанії.

Як повідомляється в розслідуванні ВВС, щонайменше 1,2 млрд фунтів стерлінгів було направлено через компанії, зареєстровані за тією ж адресою, де розташований Potters Bar.
У Департаменті з бізнесу зазначили, що інформація про компанії у Великій Британії "перебуває під постійним контролем".

Конгрес-центр і виставковий центр "Парковий" – стильна і модерністська будівля в центрі Києва. У цьому місці проводилася офіційна вечірка Євробачення-2017.
Учасники та їхні родини зі всього континенту танцювали і пили до світанку на даху з захопливим видом на річку Дніпро.

Українська фірма, якій належить будинок "Парковий", належить британській компанії під назвою Fineroad Business LLP, зареєстрованій у Potters Bar.
Ця компанія є партнером двох тіньових фірм, зареєстрованих на карибському острові Невіс.

Розраховувалася з власниками будівлі державна телекомпанія.

Прибуток, очевидно, опинився у кишенях людей, тісно пов'язаних з режимом колишнього президента Віктора Януковича, який чотири роки тому залишив країну. 2017 року український суд визнав розумною підставою вважати, що "Парковий" фінансувався за рахунок грошей, вкрадених у держави.

При цьому відомо, що за адресою, де зареєстрований офіс Potters Bar, юридично оформлено понад 100 фірм, залучених до міжнародних схем відмивання грошей - більшість з яких пов'язана з брудними грошима з Росії та інших колишніх радянських держав.

"Британські компанії "забезпечують роль посередників глобальної корупції", - вважає Дункан Хеймс, директор з політики Transparency International. Афілійовані з зазначеними фірмами власники зареєстровані в секретних юрисдикціях, таких як Сейшельські острови або Беліз.

Як пише видання, власником "Паркового" є Сергій Московський, адреса реєстрації якого - в населеному пункті недалеко від зони конфлікту на Донбасі. Наразі Московський перебуває в Німеччині. Він спростовував будь-яку участь у діяльності Fineroad Business. Проте пізніше він підтвердив, що є основним акціонером компанії. З причин "комерційної конфіденційності" він не сказав, що компанія робить і скільки йому обійшлася купівля акцій.

Він упевнений, що компанія не бере участі у відмиванні грошей, але після опублікованого ВВС розслідування буде це досліджувати.

Прес-секретар Департаменту з питань бізнесу, енергетики і промислової стратегії сказав: "У Великій Британії одна з найбільш прозорих і доступних процедур реєстрації компаній у світі - в минулому році це було два мільярди разів, - що означає, що інформація про компанію перебуває під постійним контролем".

Повʼязані теми:

Наступна публікація