Коболєв пояснив, що зміниться для українських споживачів після відкриття ринку газу

Коболєв пояснив, що зміниться для українських споживачів після відкриття ринку газу

Фото: УНІАН

Від 1 липня можна самостійно обирати постачальника газу.

Вже від завтра, 1 липня, в Україні має стартувати ринок газу для населення. Завдяки цьому від літа поточного року кожен українець зможе вільно вирішувати, якого саме обрати постачальника для купівлі в нього блакитного палива.

Про це під час прямого включення ТСН розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Я думаю, що перше, що відбудеться від 1 липня незалежно від рішення уряду, це насправді революційне рішення, яке ухвалив регулятор, а фактично, він звільнив українські домогосподарства від "газового кріпацтва", воно запрацює. І це дасть можливість українським споживачам самим, наголошую на цьому слові, самим вільно обирати, якого постачальника газу вони хочуть, з ким вони хочуть мати контракт", - розповів Коболєв.

За його словами, у разі, якщо українці виявлять бажання змінити постачальника, вони зможуть зробити це у відносно короткий термін. Максимум, як сказав Коболєв, до трьох тижнів.

"На додаток до цього уряд має звільнити від "кріпацтва" і нас як найбільшу державну газову компанію, яка постачає газ наразі приватним посередником. І коли це буде зроблено, тоді ринок запрацює повноцінно. Тоді і ми зможемо постачати кому хочемо і українські споживачі зможуть купувати газ у того, у кого вважатимуть за потрібне", - додав Андрій Коболєв.

Крім того, Коболєв зауважив, що український споживач завдяки відкриттю ринку газу отримає найбільш оптимальну ціну на нього, яка буде чесною і справедливою.

"Яка була визначена не якимось чиновником, який порахував щось на калькуляторі і вирішив, що ця цифри "x" або "y". А цю ціну повинен визначати саме ринок. І наразі через особливості саме цього літа, через перенасиченість  українського ринку газом ми бачимо, що ринкова ціна вона є нижчою, аніж ті ціни, які визначають державні чиновники", - пояснив голова правління "Нафтогазу".

Нагадаємо, у липні на 20% здорожчає вартість транспортування газу. 

Тариф на газ цього місяця значно знизився – економічні новини

Тариф на газ цього місяця значно знизився – економічні новини

Повʼязані теми:

Наступна публікація