Коболєв розповів, чим Росія намагається "купити" Європу заради добудови газопроводу в обхід України

Коболєв розповів, чим Росія намагається "купити" Європу заради добудови газопроводу в обхід України

Фото: Associated Press

У ЄС розчаровані раундом тристоронніх переговорів про транзит газу.

28 жовтня під час тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України після 2019 року російська сторона порушувала питання надання дозволу для завершення будівництва "Північного потоку-2" - газопроводу до Європи в обхід України.

Про це у Facebook повідомив керівник "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.

"Це питання порушувалося в двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня. Але, як мені повідомили джерела з Єврокомісії, серед аргументів "Газпрому" була одна цікава теза: "Наш проект (тобто "ПП2"), не лише суто комерційний, але й цілком проєвропейський, бо в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитись прибутками від транспортування газу з вами". Саме тому дуже важливо розуміти перед голосуванням за проєкт закону 2239-1: збереженя вікна для залучення партнера в капітал оператора ГТС - наш вагомий аргумент проти "ПП2". Ми не можемо програти конкурентну боротьбу за європейських партнерів з "Газпромом". Навіть на рівні декларацій. Дуже сподіваюсь, нас почують", - зазначив Коболєв.

Сьогодні на трьосторонніх перемовинах щодо транзиту газу територією України після 2019 року російська сторона піднімала...

Опубліковано Andriy Kobolyev Понеділок, 28 жовтня 2019 р.

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів.

На початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація