Компанія, що будує "Північний потік-2", шукає альтернативний шлях для труби

Компанія, що будує "Північний потік-2", шукає альтернативний шлях для труби

Фото: Reuters

Данія може заборонити будувати газопровід у своїх водах.

Компанія, що будує газопровід "Північний потік-2", запитала можливість альтернативного шляху для труби в обхід Данії, пише АВС.

До такого кроку компанія, більша частка якої належить російському "Газпрому", вдалась після тривалого зволікання парламенту Данії пустити будівництво у свої територіальні води. Проект передбачає, що газогін від Росії до Німеччини пройде по Балтійському морю. Однак у парламенті Данії, через води якої має пролягати шлях труби, лежить законопроект, що дозволяє заборонити це будівництво як загрозу для безпеки країни. Крім того президент США Дональд Трамп різко засуджує будівництво і пропонує Німеччині закуповувати газ в Штатах.

Компанія-будівельник каже, що варіант з Данією "залишається найбільш бажаним маршрутом", однак вони запросили можливість будівництва на іншій ділянці. Альтернативний шлях пролягає також у винятковій економічній зоні Данії, однак дозвіл на будівництво там має давати не парламент, а Датське енергетичне агентство.

Інші країни регіону – Швеція, Фінляндія та Німеччина - дали свій дозвіл на будівництво.

Україна виступає проти будівництва газопроводу та непокоїться через можливу втрату статусу транзитної держави. Також противниками "Північного потоку-2" є США, Польща та країни Балтії. Критики газопроводу є і в Німеччині, однак федеральний уряд здебільшого підтримує реалізацію проекту, зазначаючи, що він є приватною ініціативою. При цьому офіційний Берлін наголошує на важливості того, щоб Україна й надалі здійснювала транзит російського газу до Європи. Попри протести у липні почали укладати перші труби газогону.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація