Коронакриза спричинить найважчу рецесію від часів Другої світової війни – Світовий банк

Коронакриза спричинить найважчу рецесію від часів Другої світової війни – Світовий банк

Фото: Associated Press

Українській економці теж прогнозують падіння.

Світова економіка через кризу, спричинену коронавірусом, обвалиться в середньому на 5,2%.

Про це йдеться в доповіді Світового банку "Перспективи світової економіки" за червень 2020 року.

Економісти визнають, що  коронавірус та карантин мали різкий і масштабний шоковий вплив на світову економіку, зануривши її в глибоку рецесію. Спад на 5,2% "стане найглибшим з часів Другої світової війни, а скорочення обсягів виробництва на душу населення торкнеться найбільшу частку країн з 1870 року".

На тлі серйозних потрясінь, що торкнулися внутрішнього попиту і пропозиції, торгівлі і фінансів, в країнах з розвиненою економікою в 2020 році очікується скорочення економічної активності на 7%.

"У країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, в цьому році прогнозується спад на 2,5% - перша всеосяжна рецесія в цій групі країн як мінімум за шістдесят років. Доходи на душу населення, як очікується, знизяться в цьому році на 3,6% - мільйони людей опиняться в крайній бідності. Найскладніше доведеться тим країнам, в яких перебіг пандемії набув особливо важкого характеру, і які серйозно залежать від світової торгівлі, туризму, експорту сировини і зовнішнього фінансування", – йдеться у звіті.

ВВП України згідно з прогнозами 2020 року скоротиться на 3,5%, а наступного — зросте на 3%.

Кабінет міністрів України передбачає, що 2020 року ВВП України може впасти та складати від 4% до 8% у порівнянні з 2019 роком.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація