Коронавірусна криза: як знижується економіка країн світу і хто втрачає найбільше

Коронавірусна криза: як знижується економіка країн світу і хто втрачає найбільше

Фото: ТСН.ua

Деякі країни уже зафіксували рекордне зниження за 1 квартал 2020 року.

Спричинена новим коронавірусом криза серйозно б’є по світовій економіці. Через запровадження карантинних заходів у багатьох країнах світу та закриття кордонів економічно-торгівельні відносини не розвиваються ані всередині, ані зовні держав. Навіть ті країни, які не запроваджували карантин, все одно страждають у зв’язку із призупиненням міжнародних ланцюгів поставок.

У боротьбі із коронавірусом і карантинними заходами поруч із питанням здоров’я населення і життя людей стоїть економічний розвиток. Влада кожної країни опиняється перед шальками терезів – чим більше посилювати карантин та охороняти людей, тим більше погіршувати економічний стан. Або ж навпаки. Аналітики та міжнародні експертні групи екстрено переглядають усі свої прогнози на 2020 рік і прогнозують багатьом рекордне падіння ВВП. ООН прогнозує, що світова торгівля скоротиться на третину.

ТСН.ua уже писав про те, як серйозно коронавірус вплинув на ринок нафти у світі і наскільки це є важливим для світової економіки. Тепер розглянемо, як почала змінюватися економіка країн світу у першому кварталі 2020 року, коли світ охопила пандемія коронавірусу.

Франція та Сингапур

На початку квітня країни світу лише почали зводити свої показники і дані аби прорахувати, наскільки змінився ВВП у першому кварталі 2020 року (січень-березень). Першою країною, яка на офіційному статистичному рівні повідомила про дані ВВП першого кварталу, став Сингапур.

Cтаном на 8 квітня у Сингапурі було трохи менше 1500 зафіксованих випадків зараження коронавірусом, 6 людей померли. Водночас ще близько 1000 досі лікуються. Країна не запроваджувала надто жорстких карантинних заходів та змогла локалізувати темпи поширення хвороби.

На початку квітня Міністерство торгівлі Сингапуру офіційно повідомило, що ВВП країни у першому кварталі 2020 року скоротився на 2,2%, а загальне падіння за весь рік може становити від 1,5% до 4%.

8 квітня Центральний банк Франції також оприлюднив власну статистику – ВВП країни за перший квартал впав на цілих 6%. Це найгірший показник країни з часів Другої світової війни.

"Кожен двотижневий період карантину коштує нам приблизно 1,5 відсотка ВВП і додатково 1 відсоток державного дефіциту", - зазначили там.

За даними Центробанку, найбільше коронавірус вдарив по галузі будівництва, також сильно постраждали торгівля, транспорт, готельно-ресторанний бізнес. Разом узяті усі ці галузі становлять близько 55% французького ВВП.

Які прогнози

Майже в усіх країнах світу спостерігатиметься рецесія економіки – хтось втратить не так багато, а для когось коронавірусна криза стане потужним ударом. Це може спричинити хвилю дефолтів серед країн, що розвиваються, а тому в МВФ уже заявляють про можливе застосування усіх своїх резервів для допомоги світовим державам.

Серед таких держав є і Україна. Для негайного отримання повноцінної угоди з МВФ та першого траншу за лічені дні держава має виконати дві умови: ухвалити законопроєкти про ринок землі та про банки, який забороняє їхнє повернення ексвласникам. І якщо ринок землі на останньому позачерговому засіданні таки ухвалили, то до другого читання банківського законопроєкту нардепи подали рекордні 16 тисяч поправок. Їхній розгляд за усіма процедурами може затягнутися на місяці, що в умовах пандемії коронавірусу ще сильніше вдарить по українській економіці, а тому наразі нардепи намагаються знайти спосіб, як обійти стандартну процедуру.

ВВП України уже почало падіння ще в січні 2020 року через скорочення промисловості. Пандемія коронавірусу лише погіршить цей процес. Українські експерти прогнозують падіння у першому кварталі близько на 3,5% ВВП. В Офісі президента вважають, що за результатами усього 2020 року падіння може становити 5% ВВП.

"За оптимістичного сценарію з коронавірусом ми бачимо падіння 5% ВВП цього року", - заявила заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів.

Водночас, міжнародні експерти запевняють, що найбільше падіння буде зафіксоване у другому кварталі 2020 року. Наприклад, у Бельгії наразі прогнозують падіння за перший квартал приблизно на 4% ВВП, а в другому – аж на 15%.

Схожа ситуація і в Німеччині. У першому кварталі 2020 року там очікують зниження ВВП на 1,9%, а вже в наступному – на 9,8%. Падіння ВВП Італії за перший квартал очікується на 3%, а за другий – ще на 5%. Так само знижуватиметься і польський ВВП – на 1% у першому кварталі і на майже 8,5% у другому.

Китай, який заявляє про перемогу над коронавірусом, не надає багато офіційної інформації з приводу своєї економіки, однак міжнародні експерти прогнозують падіння на рівні 9% ВВП. Те саме стосується і Канади – майже 5% падіння ВВП. Такі самі показники прогнозують і Росії, а коливання на ринку нафти можуть лише збільшити падіння від 5% ВВП та вище.

Однак, за даними міжнародних організацій, після такого значного падіння світової економіки, наприкінці 2020 року очікується і її серйозний злет. Країни намагатимуться відновити потужності і почнуть активніше нарощувати власні економічні процеси. Наприклад Польщі прогнозують вихід з рецесії уже на початок 2021 року, Велика Британія може очікувати на початок підвищення ВВП у середині 2021 року. Що стосується Німеччини, то тут економісти взагалі очікують різкий стрибок вже у третьому кварталі 2020-го – зростання аж на 9% ВВП.

Неабияк від коронавірусної кризи постраждають і США, де наразі зафіксовано найбільшу кількість хворих. Деякі організації заявляють про можливе падіння американського ВВП на 16% за перший квартал 2020 року, однак вже у четвертому кварталі економіка стабілізується і знову почне зростати.

Українські та закордонні експерти обговорюють зростання українського ВВП

Українські та закордонні експерти обговорюють зростання українського ВВП

Повʼязані теми:

Наступна публікація