Коштовний довгобуд. Як відмивають кошти на Маріїнському палаці

Коштовний довгобуд. Як відмивають кошти на Маріїнському палаці

Маріїнський палац / Фото: УНІАН

Загалом експерти виявили, що були завищені вартість робіт й закупівельні ціни. 

Маріїнський палац перебуває на ремонті вже ціле десятиліття, щороку на нього йдуть мільйони бюджетних гривень. Він перетворився на "будівельного монстра", що невпинно пожирає бюджетні кошти. Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Народний депутат Ігор Луценко називає цей довгобуд "годівницею, за допомогою якої можно просто списувати сотні мільйонів гривень щорічно". 

Архітектурну пам'ятку перевіряли восени. Детальний звіт із масою порушень займає більше ста сторінок, його підготували ще у листопаді й одразу ж мали передати у правоохоронні органи. Факти, які під час свого розслідування виявили державні ревізори, свідчать про розкрадання бюджетних коштів на десятки мільйонів. За 3 роки у кишенях будівельників осіло більше ніж 30 мільйонів гривень. Редакція програми "Гроші" отримала цей документ - частину засекреченого аудиту Рахункової палати - від одного із високопосадових державних аудиторів.

Згідно з ним, була завищена вартість обладнання для реконструкції - на більш ніж мільйон гривень. Використання бюджетних коштів із порушенням норм державних стандартів - на більш ніж 9 мільйонів гривень. Загалом експерти виявили, що були завищені вартість робіт й закупівельні ціни (подекуди інвентар купували у вісім разів дорожче за ринкові ціни), водночас деякі роботи, на які списали гроші, зовсім не були виконані.

Віктор Глеба, експерт в галузі містобудування та екс-заступник головного архітектора м. Києва, заявляє, що після війни в 1949 році відбудова Маріїнського коштувала набагато дешевше, "ніж те, що зараз 10 років фарбують і клеять".

Із результатів: після десяти років реконструкції роботи наближаються до завершення у правому флігелі та залі нагород палацу. Тут роботи виконані на 80%. На цьому позитив закінчується: загалом за 10 років виконана лише чверть робіт. 

Водночас вартість ремонту росте, наче на дріжджах. Уже 2016 року реставрація вартувала майже півтора мільярда гривень.

Крім того, разом із будівельними та проектними роботами одразу закупили і меблі, які з часом попсувалися. Так само роками припадало пилюкою на складах і дороговартісне обладнання. 

Тож Маріїнський палац перетворили на звичайну корупційну годівницю, свідчать висновки рахівників. При цьому закінчення робіт знову переносять із обіцяного 2017 року на 2019.

Як відмивають кошти на Маріїнському палаці

Як відмивають кошти на Маріїнському палаці

Повʼязані теми:

Наступна публікація