Красива і велика: українці жваво купують першу полуницю по 100 гривень за кіло

Однак фахівці застерігають, що покупці дивляться зовсім не на ті ознаки, котрі варті уваги.

Полуниці захопили вуличні ятки і полиці крамниць, а різниця в ціні коливається від 60 до понад 200 грн за кілограм ягід. Покупці здебільшого женуться за розміром та блиском і помиляються, бо насправді полуниці слід вибирати за іншими критеріями, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ягоди впевнено посунули огірки і редис на задній план вуличних яток. Перехожі задивляються, зупиняються, визнають небезпеку нітратів, але забирають полуниці додому. "Ми часто купуємо. Бачите – ніби живі. Все добре", - кажуть кияни.

ВідеоЕксперти розповіли секрети правильного вибору ранніх полуниць

Полуниці захопили вуличні ятки і полиці крамниць. Ціна змінюється від шістдесяти до понад двохсот гривень за кілограм. Покупці здебільшого женуться за розміром та блиском, в чому і помиляються. ТСН з'ясувала, як насправді потрібно вибирати полуниці.

Експерти розповіли секрети правильного вибору ранніх полуниць

У господарстві на Херсонщині збирають перші суниці на відкритому ґрунті. Фермер Михайло показує ягоди розміром з пів-долоні та запевняє, що успіх справи визначається сортом ягід. "Зараз дійсно треба, щоби все було крупне, красиве, нарядне", - каже він. Усього чоловік вирощує десять сортів. Більшість суниць поки у теплицях – ягоди оплетені сотнею кілометрів трубочок, всією системою керує компьютер, а господар стверджує, що надлишок нітратів шкодить перш за все йому, тому все в межах норми. "Кожному кущику подається те харчування, котре йому потрібно. І якщо перебільшити, кущ може просто зіпсуватися", - твердить Михайло.

Хімію в ягодах на столичному Житньому ринку журналісти взялися перевіряти нітратомером – він показав однакову норму для ягід, які різняться в ціні у три рази. Фахівці таким приладам не довіряють і кажуть, що реальний аналіз може зробити тільки лабораторія. Біля суниць за 200 грн прикріплений висновок досліджень, а от біля ягід за 80 такого папірця немає. Покупці ж орієнтуються на запах. "Я нахиляюся – відчуває запах ковбас, овочів, а от полуниць не відчуваю", - зізнається дієтолог Олександр.

Зі слів знавців, ягоди мають бути яскраві, але не темні, хвостики не сухі, але легко відриватися, зерна – занурені у м’якоть, а якщо насіння стирчить і нагадує їжачка, така полуничка буде з кислинкою. А от форма для смаку значення немає. Справжній сезон полуниць розпочнеться за два тижні – тоді тепличні ягоди зникнуть з прилавків, аби поступитися ґрунтовим.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Залиште свій коментар