"Красна ціна": як врожай помідорів вплинув на вартість томатів і коли чекати подорожчання

"Красна ціна": як врожай помідорів вплинув на вартість томатів і коли чекати подорожчання

Фото: pixabay.com

Збір грунтових помідорів в Україні закінчився.

На півдні України цього року помідори вродили, хоч довелося поборотися з погодою. ТСН вирушила у поля, аби дізнатися, яка "красна ціна" на вітчизняні томати. Яких цін чекати на помідори і продукти з томатів, у сюжеті ТСН.19:30.

Помідори з поля коштують чотири гривні, а на полицях супермарктів ціни близько 30. Приміром, на Миколаївіщині сезонний заробіток напряму залежить від кількості зібраного - відро коштує шість гривень. Саме тому у ціні кожного кілограму - 60 копійок - це праця збирачів. 

Зібрані вручну томати у сезон продають з поля від чотирьох гривень за кіло. Це дорожче, ніж торік, бо вродило не скрізь. "Багато фермерів постраждало від злив. У нас якась частина томатів пропала, але в межах 10 відсотків", - каже фермер Леонід Кириченко. 

В інших регіонах країни полями, де росли помідори, текли ріки. Також томати побило градом. "Загальна кількість помідорів в Україні зменшилася. Люди працюють не комбайнами, а збирають вручну. Це прихводить до того, що продукт здорожчає", - пояснив президент українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітца. 

Красна ціна: чи вродили українські томати та яка їхня вартість

Красна ціна: чи вродили українські томати та яка їхня вартість

Комбайни здешевлюють помідори. Зібрані в такий спосіб коштують два гривні за кілограм. За добу комбайн може зібрати 700 тон. Утім, ці помідори виростили для переробки на томатну пасту. 

На підприємстві кажуть, що теж відчули неврожай. Торік фермери здавали томати по гривні тридцять за кілограм. Нині закупка - дві гривні, але все одно завод недозавантажений.   

Відтак дорожчає і готова паста, замість 19 гривень, вона вже 23 за банку. Впливає на ціну і те, що  її активно продають за кордон. "Україна є досить великим гравцем на ринку томатної пасти. Дуже багато країн світу і відомих брендів купують українську томатну пасту", - каже експерт. 

Збір грунтових помідорів в Україні закінчився із першими заморозками. Залишки врожаю вже йшли з поля по 10-15 гривень за кіло. У супермаркетах помідори ще досі можна побачити за 13 гривень. Хоча популярніші цінники 27-30 за кілограм. 

Від жовтня томати з поля на прилавках поступово зміниться на тепличну. Ціна такого помідора прямо залежить від ціни на газ, яким опалюють теплиці, а його здорожчання поки не прогнозують.

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак.
 

Повʼязані теми:

Наступна публікація