Критичної необхідності в терміновості нової програми з МВФ немає, гроші поки що є - Рожкова

Критичної необхідності в терміновості нової програми з МВФ немає, гроші поки що є - Рожкова

Фото: Національний банк України

У НБУ сподіваються на нову угоду з фондом до кінця цього року.

У Національному банку України сподіваються на підписання нової кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом до кінця цього року.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповіла перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

"Ми дуже сподіваємося на те, що цього року завершимо переговори, цього ж року досягнемо staff-level agreement (домовленості на робочому рівні), підпишемо меморандум, і команда МВФ, яка працює з нами, зможе подати Виконавчій раді МВФ все необхідне для затвердження програми", - сказала Рожкова.

Вимоги МВФ для України, які вона не виконала в минулій програмі співпраці, перейдуть у нову угоду.

"Є кілька елементів, які не були повністю виконані у попередніх програмах, і які логічно перейдуть у нову. По-перше, питання держбюджету, який завжди у фокусі уваги МВФ за будь-яких програм та прогнозів макрофінансової стабільності. Потрібно продовжувати антикорупційну реформу: проголосувати законопроєкт про незаконне збагачення і реформувати саму систему. Це стосується й реформи охорони здоров'я, яка була розпочата, але ще не завершена. Реформа освіти, земельна реформа, приватизація. Також ми говоримо про реформування податкової та митниці. Там уже розпочалися зміни, але вони поки не носять комплексного характеру. У банківському секторі продовжуватиметься імплементація міжнародних стандартів регулювання та нагляду. Цього року також додався небанківський фінансовий сектор", - зазначила Рожкова.

Щодо націоналізованого "ПриватБанку" є два аспекти.

"Перший – це повернення державі втрачених коштів. МВФ, а також усі наші міжнародні фінансові партнери та інвестори чітко розуміють наступне: якщо країна має бюджетний дефіцит, позичає кошти на зовнішніх та внутрішньому ринках, вона не може закривати очі на те, що є боржники перед країною. І деякі з цих боржників продовжують володіти активами, мати прибутковий бізнес. Водночас вони навіть не хочуть розглядати питання повернення усіх своїх боргів державі. Тому тут потрібно зробити ще багато кроків, адже йдеться про зменшення тягаря для бюджету, для платників податків, про справедливість", - сказала перша заступниця голови НБУ.

Другий аспект, за словами Рожкової, "це питання, яким шляхом Україна розвиватиметься далі. Чи буде вона олігархічною державою з чітко окресленими монополіями, де відсутнє верховенство права? У Фонді очікують, що країна повинна визначитися, адже власники банків-банкрутів є також власниками заводів, фабрик, футбольних клубів, вони продовжують себе нормально почувати".

В України нині немає критичної потреби в кредиті від МВФ.

"Для нас програма МВФ сьогодні – це не питання отримання грошей. На сьогодні ми маємо близько 21,7 млрд доларів резервів. Цього року ми купили на ринку близько 4 млрд доларів – це за рахунок інвесторів, які інвестували в наші внутрішні цінні папери. Тому на сьогодні і уряд має достатньо коштів на своєму рахунку, і ми маємо достатньо фінансів у резервах, аби обслуговувати борги в ближчій перспективі. Звичайно, якщо ми говоримо про середньострокову перспективу, нам ця програма необхідна – це два або три роки. Але сьогодні, на щастя, немає такого тиску, що нам потрібно будь-якою ціною терміново отримати цю програму", - сказала Рожкова.

Тим часом у МВФ анонсували повернення своєї місії до України.

Міністр фінансів Оксана Маркарова про роботу з новою командою, бюджет на наступний рік та співпрацю з МВФ

Міністр фінансів Оксана Маркарова про роботу з новою командою, бюджет на наступний рік та співпрацю з МВФ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація