Євро впав нижче 27 гривень, а долар досягнув мінімального значення у цьому році: курс на 23 вересня

Євро впав нижче 27 гривень, а долар досягнув мінімального значення у цьому році: курс на 23 вересня

Фото: Deutsche Bundesbank

Валюта продовжує дешевшати.

Національний банк України визначився з офіційними курсами валют на понеділок, 23 вересня.

Долар втратив 18 копійок. У понеділок він коштує 24,43 грн. Курс долара впав до мінімального значення у нинішньому році. Попередній мінімум був оновлений 20 вересня - 24,61 грн.

Курс євро впав на 29 копійок і коштує 26,94 грн. Євро впав нижче рівня 27 грн вперше від початку нинішнього року: 27 січня 2019 року він коштував 26,92

У НБУ переконані, що "зміцнення обмінного курсу сприятиме уповільненню інфляції в найближчі місяці. Укріплення гривні було зумовлено фундаментальними ринковими чинниками, такими як: сприятлива цінова євро

кон'юнктура на глобальних товарних ринках, високий врожай зернових, подальше зростання експорту IТ-послуг, зростання довіри інвесторів до української економіки, спрощення їхнього доступу до ринку внутрішніх державних цінних паперів".

Нагадаємо, гривню тривалий час зміцнювали, зокрема, інвестування в облігації (зростання в 11 разів від початку року, що забезпечило вливання валюти). В коментарі ТСН.ua глава підрозділу з корпоративного аналізу компанії ICU Олександр Мартиненко спрогнозував, що до кінця року іноземці можуть вкласти в ОВДП ще $2-3 млрд, і у цьому випадку гривня продовжить своє зміцнення. 

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

У травні Кабмін спрогнозував, що 2020 року курс долара становитиме 28,2 грн. Такий показник заклали і в проєкті держбюджету на наступний рік. Проте новий уряд пообіцяв найближчим часом переглянути прогнози й внести зміни до проєкту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація