Луценко заявив про факти пересилання через "Нову пошту" безакцизного алкоголю та наркотиків

Луценко заявив про факти пересилання через "Нову пошту" безакцизного алкоголю та наркотиків

Луценко заявив про факти пересилання через "Нову пошту" безакцизного алкоголю та наркотиків

Фото: Юрій Луценко /Facebook

В офісах та на складах компанії в п'ятницю провели обшуки.

До звинувачень у несплаті податків у роботі "Нової пошти" додалися ще "пересилання у великих обсягах безакцизних алкогольних товарів і наркотичних речовин".

Про це у Facebook написав генеральний прокурор Юрій Луценко, який зустрівся з представником "Нової пошти".

"Сьогодні відбулася зустріч із співзасновником компанії "Нова пошта" В’ячеславом Климовим. Представник оператора експрес-доставок в Україні підтвердив, що санкціоновані обшуки, які проводилися представниками Генпрокуратури на підприємствах "Нової пошти" (16 березня) в кількох містах країни були коректними. Вони не супроводжувалися озброєними спецпідрозділами, вилученням оргтехніки і тим більше – не мали намірів рейдерського захоплення, про що кричать ФБ-маніпулятори", – зазначив Луценко.

У Генпрокуратурі Климова ознайомили "з численними фактами порушень, які були виявлені в роботі відділень "Нової пошти". Зокрема це стосувалося пересилання у великих обсягах безакцизних алкогольних товарів і наркотичних речовин. Також до слідства надійшла оперативна інформація МВС щодо ймовірного ухилення від податків під час грошових переказів".

Генпрокурор зазначив, що разом із співзасновником "Нової пошти" "не тільки знайшли спільну мову, а й розробили спільний план дій. Ця зустріч показала ефективність відкритого діалогу. І правоохоронці, і бізнес з поважним реноме зацікавлені в усуненні правопорушень".

Нагадаємо, 16 березня в офісах та на складах "Нової пошти" в Києві, Полтаві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі працівники Генпрокуратури провели обшуки. Згодом прес-секретар ГПУ Лариса Сарган повідомила, що за результатами обшуків у рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ "Нова пошта" та інших споріднених підприємств та ухилення від сплати податків, було виявлено та вилучено документи щодо фінансово-господарської діяльності цих підприємств та необліковану і неоприбутковану в касі та в бухгалтерських документах готівку. Вона зазначила, що підприємства за участі службових осіб органів Державної фіскальної служби, з метою одержання неправомірної вигоди для вказаного підприємства, здійснили прикриття його незаконних фінансових послуг, що призвело до ненадходження до бюджетів коштів у вигляді обов’язкових податкових зборів та спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Також вона вказала на розслідування за фактами умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, службовими особами ТОВ "Нова пошта" у особливо великих розмірах під час здійснення ліцензійної діяльності з переказу грошових коштів, доставки товарів (посилок) та міжнародних перевезень.

Загалом йдеться про злочини за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів) КК України.

Співзасновник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк так відреагував на обшуки: "Платиш 2,3 мільярда гривень податків, створюєш 30 тисяч робочих місць, сприяєш розвитку малого та середнього бізнесу і отримуєш велике "спасибі" від держави у вигляді обшуків офісів по всій країні. В мій офіс вдерлися 10 працівників прокуратури, вхід-вихід перекрила Нацполіція. Вилучили мій особистий ноутбук: зараз чекаємо їхнього спеціаліста для копіювання всіх файлів. Хотіли забрати – я не дав. Перерили всі мої папери, обмежили моє пересування офісом і дзвінки. Такого приниження я не пам’ятаю! За іронією, якраз завершили стратегічну сесію щодо інвестицій в Україну. А тут вечір, п’ятниця – прокуратура – поліція – обшуки! Класика жанру. Всім гарного вечора і хай живе свобода підприємництва!".

Тим часом у Facebook розпочалася акція-флешмоб на підтримку "Нової пошти" – користувачі сосмережі розміщують на своїх аватарках напис "Я підтримую "Нову пошту".

Повʼязані теми:

Наступна публікація