Махінації на 2,8 мільйона євро. Прокуратура Швейцарії передала до суду справу екснардепа Мартиненка

Махінації на 2,8 мільйона євро. Прокуратура Швейцарії передала до суду справу екснардепа Мартиненка

Фото: УНІАН

Справа стосується закупівлі чеського обладнання для українського держпідприємства "Енергоатом".

Швейцарська прокуратура направила до суду справу колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка та ще одного українця. Їх звинувачують у відмиванні 2,8 млн євро. Вони були отримані як відкати під час махінацій на тендерах.

Відкати згодом були переведені на рахунки до швейцарського банку. Саме тому цією справою й займається місцева прокуратура, яка співпрацює в рамках розслідування з українськими НАБУ та САП. В Україні цю ж справу розглядає Антикорупційний суд.

Швейцарське слідство з'ясувало, що Мартиненко, коли був нардепом та головою парламентського енергетичного комітету, разом зі спільниками протягом 2008-2012 років забезпечили перемогу на тендері чеської компанії Skoda J.S. для постачання обладнання держпідприємству НАЕК "Енергоатом". Відкати від чехів становили 15-20% від вартості закупленого. Ці гроші перераховувалися на рахунки панамської компанії Bradcrest, бенефіціаром якої є Мартиненко. А рахунки цієї компанії відкриті у швейцарських банках.

У Швейцарії Мартиненку можуть загрожувати штрафи та до п'яти років ув’язнення.

Раніше під час українського судового процесу проти Мартиненка стало відомо, що швейцарці передали до України флешку з низкою доказів, вилучених у швейцарських банках. Ці документи доводять, що саме Мартиненко отримував відкати від чеської компанії, пише ЦПК.

Щодо Мартиненка також розслідуються кримінальні справи правоохоронцями Чехії та Австрії. Щоправда, у них фігурують громадяни цих держав, які допомагали українському екснардепу зі спільниками організувати схеми.

Нагадаємо, в Україні Мартиненка обвинувачують в організації схеми з розкрадання на двох держпідприємствах. Крім епізоду з "Енергоатомом", є ще другий. Він стосується закупівлі ДП "СхідГЗК" уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку "Штоєрман", пов’язану з Мартиненком, спричинивши шкоду у розмірі 17,2 млн доларів США.

Апеляційний суд залишив без змін ухвалу про поручительство за Мартиненка нардепів та міністрів

Апеляційний суд залишив без змін ухвалу про поручительство за Мартиненка нардепів та міністрів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація