Матеріальний стан українців погіршився через карантин - опитування

Матеріальний стан українців погіршився через карантин - опитування

Фото: УНІАН

Майже в половини українців ситуація з роботою змінилась у гірший бік.

Запровадження карантину в Україні негативно вплинуло на матеріальний стан українців.

Про це свідчать результати опитування Kantar online TRACK, проведеного 16-21 квітня.

"Під час карантину 41% опитаних зазнали негативних змін у робочому графіку чи оплаті: 15% відправили в неоплачувану відпустку, 5% - зменшили зарплату за того ж обсягу роботи, 13% - перейшли на неповну зайнятість зі зменшеною зарплатнею, а 8% -  звільнили", - вказано у дослідженні.

Водночас 46% респондентів не мали змін на роботі. З них 33% працюють як і раніше - той же обсяг роботи і зарплата, 13% - як і раніше не працюють (безробітні, декретна відпустка тощо).

У Києві респонденти частіше, ніж в країні загалом, працюють за повним графіком, але зі скороченою зарплатою (11% проти 5% відповідно). 

Також соціологи встановили, що зміни в роботі позначилися на матеріальному добробуті українців. Зокрема, до 15% зросла частка тих, кому грошей вистачає тільки на їжу (взимку було 10-12%), та скоротилася частка тих, кому вистачає на побутову техніку (23% у квітні проти 30% у лютому).

Як зазначається, найбільш значущі відмінності в оцінці матеріального становища спостерігаються за розміром населеного пункту, зокрема, мешканці Києва та інших великих міст частіше можуть дозволити собі практично все, крім дорогих покупок на кшталт квартири або заміського будинку (13%, 6% і 4% відповідно).

У зв’язку з цим 74% опитаних вже зацікавлені в збільшенні своїх доходів: 6% - вже почали підробляти, 38% - шукають можливості, а 30% - поки тільки розмірковують про це.

Окремо дослідники з’ясували найбільші фінансові острахи українців. Лідирує - девальвація гривні (55% респондентів), на другому місці - проблема безпеки платежів, транзакцій та рахунків (40%), завершують трійку лідерів з майже однаковими показниками побоювання щодо банкрутства банків (33%), проблеми зі зняттям готівки в банкоматах (32%) та неможливості виплатити борг чи кредит (32%).

Фото: TNS KANTAR

Читайте також:

Українці розповіли, чим частіше займаються та які емоції відчувають під час карантину

Заробітки під час карантину: в Кабміні розповіли, як українці зможуть потрапити на роботу до Європи

Через карантин в українців зросли ознаки депресії - опитування

Міністр економіки розповів, як держава допоможе підприємцям пережити карантин

Повʼязані теми:

Наступна публікація