Медведчук продає Україні вугілля з окупованого Донбасу під виглядом південноафриканського палива - ЗМІ

Медведчук продає Україні вугілля з окупованого Донбасу під виглядом південноафриканського палива - ЗМІ

Фото: Радіо Свобода

Українську владу підозрюють у причетності до оборудки з вугіллям.

Люди спецпредставника України з гуманітарних питань у Трьохсторонній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Віктора Медведчука продають антрацит з окупованого Донбасу під виглядом вугілля з ПАР.

Про це йдеться у розслідування "Української правди".

"Більше того - за його (вугілля – прим.ред.) поставками стоять люди, наближені до Віктора Медведчука, який бере участь у переговорах між Росією та Україною з урегулювання конфлікту на Донбасі", - йдеться у матеріалі.

Як зазначається, у листопаді минулого року працівник відділу забезпечення паливом Зміївської ТЕС, що входить до складу "Центренерго", анонімно повідомив виданню, що електростанція почала отримувати вагони з вугіллям без будь-якої супровідної документації.

"Нам не кажуть, що це за вугілля. За якістю і калорійністю воно дуже високої якості, тому ще більш дивно, чому поставки йдуть інкогніто", - розповів він.

Пізніше з'ясувалося, що ключовим учасником угоди була компанія Arida Global Limited, зареєстрована у Гонконзі, яка раніше вже постачала вугілля на "Центренерго".

Згідно з декларацією від 14 листопада 2015 року, копія якої є в розпорядженні видання, 76 тисяч тон вугілля вона купила в Південній Африці, привезла до Чорного моря, після чого балкер MV MBA MOONRAY чомусь пішов не в українські порти, а в російські. Звідти залізницею товар було доправлено до кордону з Україною на прикордонний перехід "Соловей-Тополі", де його придбала ДП "Укрінтеренерго". Після цього вугілля перепродали "Центренерго", яке доправило вугілля на ТЕС.

Своєю чергою видання також дослідило, що човен, який зазвичай використовується для транспортування зерна, протягом останніх півроку, як наголошується у звіті, не заходив у порти РФ. Так, наприкінці жовтня, коли човен, за розрахунками, мав би вже рухатися в бік Європи, він курсував біля берегів Гани.

"Російські порти на Чорному морі не приймають імпорт. Вони будуть розповідати, що не розмитнюють вугілля, а розвантажують просто в морі на баржи, але це дурня - це вугілля з Донбасу. Його везуть через Росію під виглядом африканського, бо так можна зафіксувати ціну в доларах, та ще й збільшити її за рахунок нібито складної логістики", - пояснило анонімне джерело - трейдер-активний учасник ринку.

За його словами, насправді донбаське вугілля спочатку привозять на станцію Гуково в Росію, а звідти воно прямує до переходу Соловей-Тополі у Харківській області.

До того ж видання з'ясувало, що у контракті із "Центренерго" у грудні 2014 року на купівлю російського вугілля представником трейдера Arida з Гонконгу фігурував власник частки акцій ТОВ "Консул-Україна" Микита Поз. Раніше ця фірма орендувала ділянку у протитуберкульозного санаторію імені Боброва під побудову дачі Віктора Медведчука.

Ще однією людиною Медведчука, яка також причетна до оборудки із вугіллям, видання назвало його найближчого соратника, екс-заступника голови Державної митної служби Тараса Козака. Наразі він є народним депутатом від "Опозиційного блоку". Як зазначається, за словами одного з трейдерів, Козак також виступає представником Arida.

"Реалізація такої оборудки була би неможливою без підтримки українських урядовців, зокрема міністра енергетики Володимира Демчишина, призначеного на свою посаду за президентською квотою", - додає видання.

Нагадаємо, раніше СБУ розкрила зухвалу схему фінансових махінацій закупівлі вугілля в зоні АТО. Загальна сума угод становить понад 5,6 мільйона гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація