"Ми вже спрямували 630 мільйонів гривень для надання допомоги підприємцям", - голова підкомітету з питань видатків держбюджету

"Ми вже спрямували 630 мільйонів гривень для надання допомоги підприємцям", - голова підкомітету з питань видатків держбюджету

УНІАН

Леся Забуранна вважає, що потрібно робити акцент не лише на короткотерміновій підтримці, а все ж запропонувати людям більш довгострокові кроки і асистувати у розвитку їх діяльності.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Верховної Ради України Леся Забуранна розповіла про допомогу ФОПам під час локдауну. Депутатка переконана, що в постійному діалозі з бізнесом вдасться виробити якісні рішення. 

Про це Леся Забуранна розповіла в інтерв'ю УНІАН.

На думку голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Верховної Ради України, програма допомоги підприємцям є ефективною, якщо говорити про невеликий проміжок часу, обходячи стороною стратегічний контекст:

"За ініціативи президента було запроваджено кілька програм, які дозволяли підтримати підприємців. Зокрема, перша програма – це була допомога на випадок безробіття для людей, які втратили роботу. Це була програма так званого часткового безробіття, на яку подавалися підприємці, які були вимушені призупинити діяльність і не мали можливості оплачувати заробітну плату своїм працівникам. І була ініційована програма, яка зараз має продовження – це допомога для ФОПів, у яких є діти до десяти років. Також діяла програма відшкодування ЄСВ. Безумовно, того було недостатньо, тому зараз ми розширили спектр допомог, які надає держава. Зокрема, це така відома ініціатива, яка вже діє. Якщо ви через додаток "Дія" реєструєтесь, і ваш вид діяльності підпадає під вид економічної діяльності, який в силу об’єктивних причин призупинений, то ви можете претендувати на допомогу у розмірі 8 тисяч гривень. Питання – чи то буде достатньо? Якщо ми говоримо в часовому проміжку на два тижні під час локдауну (запланованого урядом на термін від 8 січня 2021 року по 24 січня 2021 року), то я думаю, що це доволі нормальна підтримка. Але якщо ми мислимо у більш стратегічному контексті, то, звичайно, є питання".

Леся Забуранна акцентує, що велика кількість підприємців потрапили до програми підтримки:

"Якщо ми говоримо безпосередньо про виплати по 8 тисяч гривень, то зараз ми вже спрямували більше 630 мільйонів гривень для надання цієї одноразової допомоги. І, за нашими розрахунками, це покриє майже 20 тисяч суб’єктів господарювання".

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Верховної Ради акцентує на підтримці держави у глобальному контексті:

"Особисто я вам можу сказати, що, якщо ми говоримо про соціальні виплати, то так, на два тижні – це може бути непогано, якщо ми допоможемо підприємцю підтримати найманих працівників, добре, коли ми допоможемо дітям. Але глобально люди втрачають не лише гроші. Фактично, їх бізнес, якщо це, припустимо, маленька кав’ярня, втрачає можливості свого розвитку. Він або закривається, або відкривається. І я не розумію, чому у нас досі не розроблена чітка антикризова стратегія – що робити малому та середньому бізнесу, і які шляхи розширення його можливостей ми можемо запропонувати".

Нагадаємо, що голова підкомітету з питань видатків держбюджету Леся Забуранна розповіла про провал уряду в розробці чіткої стратегії підтримки бізнесу в умовах коронакризи, перекоси у розподіленні державних видатків, кроки, які варто запровадити для подолання економічних наслідків пандемії, та поділилась думкою щодо реалістичності виконання держбюджету на 2021 рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація