Милованов анонсував зміни у законопроєкті про ринок землі, що зруйнує головний страх фермерів

Милованов анонсував зміни у законопроєкті про ринок землі, що зруйнує головний страх фермерів

Фото: Associated Press

В Україні агрохолдинги обробляють 15% землі.

До Закону України, який у разі ухвалення в другому читанні відкриє ринок землі, можуть бути внесені зміни, що вплинуть на концентрацію гектарів в одних руках.

Про це в ефірі ТСН.Тиждень повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Він визнав, що саме питання концентрації землі в одних руках є головною проблемою, яку вирішать між читаннями у парламенті. Милованов визнав роль агрохолдингів, які вже обробляють 15% землі. "В Україні діє сім компаній, які фактично обробляють більше 210 тисяч гектарів. Чи п'ять компаній таких. Ці компанії важливі також для нас. Вони загалом обробляють 15% землі. Але агрохолдинги приносять експорт і валютну виручку. Вони сплачують податки, гарантують стабільність курсу гривні. За рахунок таких компаній, а також середніх і малих фермерів ми можемо не брати податки з ІТ і надавати іншим галузям розвиватися. Питання концентрації є болючим для всіх учасників. Я думаю, що воно буде вирішене і зняте з порядку денного між першим і другим читаннями. Я впевнений, що буде переглянуте. Можливо, цифра буде зменшена", - зазначив Милованов.

За словами профільного міністра, може йтися про зміну підходу. Зокрема, прописати у законі замість норми "не більше землі в одні руки" пункт - "у громаді землі не менше". Йдеться про пропозицію, коли 10% чи 25% людей, які живуть у громаді, матимуть можливість володіти таким об'ємом землі.

"Насправді ми боремось за те, щоб українець, які живе у селі чи хоче там жити, мав землю, щоб на ній працювати. Ми можемо це записати. Це може і громада вирішувати або на національному рівні. Відповідне у законі написати", - додав Тимофій Милованов.

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 13 листопада ухвалила у першому читанні депутатський законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів. Серед них 227 голосів дали депутати від "Слуги народу" та 13 позафракційних. 

Передбачається, що ринок землі запрацює від 1 жовтня 2020 року. Саме тоді буде скасований мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Міністр економіки Тимофій Милованов в інтерв’ю ТСН.Тижню розвінчав міфи довкола закону про землю

Міністр економіки Тимофій Милованов в інтерв’ю ТСН.Тижню розвінчав міфи довкола закону про землю

Повʼязані теми:

Наступна публікація