Мінекономіки оновило економічний прогноз України на 2020 рік: як зміняться ВВП та інфляція

Мінекономіки оновило економічний прогноз України на 2020 рік: як зміняться ВВП та інфляція

Фото: Національний банк України

Там прогнозують відновлення економіки вже у 2021 році.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило новий консенсус-прогноз української економіки на 2020-2021 роки.

Відповідний документ опублікований на сайті Мінекономіки.

За даними відомства, через пандемію коронавірусу ВВП України у 2020 році впаде на 4,2%, але вже у 2021 році відновить зростання на 2,4%.

"За прогнозами експертів, Україна демонструватиме більш глибоке падіння, ніж світова економіка, яке становитиме 4,2% у 2020 році. Характер відновлення буде таким же – L-форма: вже ухвалені карантинні заходи в Україні ще будуть додатково посилені і триватимуть до кінця ІІ кварталу, що матиме більш негативний вплив на економіку країни, в результаті чого відновлення буде дуже повільним", - йдеться у повідомленні.

Також там зазначають, що до кінця року зросте і інфляція – до 7%. Водночас у 2021 році вона стабілізується на рівні 5%. Прогнозують і масштабне збільшення рівня безробіття.

"Найбільше стримувати економічну динаміку будуть роздрібна та оптова торгівля, транспорт, металургія та машинобудування. Ситуація на ринку праці лишатиметься складною до кінця 2020 року. Безробіття буде тривалим у зв’язку із значним падінням економіки та суттєвими структурними змінами. Мігранти повільно повертатимуться до міст роботи за межами України, як внаслідок збереження ризиків зараження, так і через економічні проблеми у світі. Рівень безробіття по року буде значним", - пояснюють в Мінекономіки.

Середній курс долара у 2020 році прогнозують на рівні 28,85 гривень за долар, а на 2021 рік – на рівні 30 гривень за долар.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

Як коронавірус змінює світову економіку

Як коронавірус змінює світову економіку

Повʼязані теми:

Наступна публікація