Мінфін готує проєкт держбюджету й чекає від НБУ уточнення прогнозу курсу валют. Основні показники

Мінфін готує проєкт держбюджету й чекає від НБУ уточнення прогнозу курсу валют. Основні показники

Фото: УНІАН

Уряд повинен подати законопроєкт до парламенту до 15 вересня.

Міністерство фінансів активно готує проєкт державного бюджету на 2020 рік. Цей документ, відповідно до законодавства, уряд повинен схвалити та передати на розгляд до Верховної Ради до 15 вересня.

"Для того, щоб новий уряд міг вчасно подати проєкт державного бюджету на 2020 рік після призначення, Мінфін і головні розпорядники рухаються відповідно до графіку бюджетного процесу, хоча звичайно відсутність схвалення підготовленої Мінфіном Бюджетної декларації суттєво вплинуло на процес", - зазначила міністерка фінансів Оксана Маркарова.

Ще в травні Кабмін затвердив макропрогнози на найближчі три роки. Основний сценарій розвитку економіки передбачає, що 2020 року ВВП зросте на 3,3%, інфляця становитиме 6%, середня зарплата - 12043 грн, рівень безробіття 8,1%.

"Однак, зважаючи на результат семи місяців 2019 року, Мінфін направив запити до НБУ щодо того, чи будуть уточнення прогнозу курсу валют на 2020-2022 роки (як відомо, відповідно до бюджетного кодексу саме НБУ надає МЕРТ цей показник) та до МЕРТ щодо того, чи будуть уточнення відповідно інших показників, які є суттєвими припущеннями для розрахунків як доходів, так і видатків бюджетів", - повідомила Маркарова.

Міністерка додала, що "в той час, як український бізнес/компанії-експортери нарікають на посилення гривні, що впливає на їхню конкурентоспроможність, для Мінфіну головне, щоб бюджет, який ми плануємо, був реалістичним, а це значить, що він має базуватися на максимально можливому точному прогнозі. І ми точно повинні упередити ситуацію 2018 та особливо 2019 року, коли курс (як середньорічний, так і на кінець року), який було надано нам у прогнозі, був стабільно вищим від фактичного (те, що в статистиці називається forecast bias) і як результат впливає на стабільне невиконання доходів за тими категоріями, що залежать від курсу".

#НазустрічБюджету2020 #Макропрогноз для того щоб новий уряд міг вчасно подати проект державного бюджету на 2020 рік...

Опубліковано Oksana Markarova Середа, 14 серпня 2019 р.

У Кабміні також спрогнозували розміри мінімальних пенсій і зарплат на 2020 рік. Нова влада поки мовчить.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація