Мінфін оприлюднив новий проект податкової реформи. Основні новації

Мінфін оприлюднив новий проект податкової реформи. Основні новації

Фото: Нотатки податкового консультанта

Хочуть ввести нову категорію платників податків – фізосіб, яким не потрібно буде реєструватися.

В Україні може з'явитися категорія платників податків, яким не потрібно буде реєструватися як підприємці. Ідеться про фізичних осіб, які займаються індивідуальною діяльністю. Для них хочуть ввести нову ставку податку на доходи фізосіб – 10% від мінімальної зарплати (нині це 145 грн). Проте буде обмеження: річний обсяг доходу має бути до 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (нині це до 344,5 тис. грн).

Про це йдеться в новому проекті податкової реформи, який на своєму сайті розмістило Міністерство фінансів. Законопроект воно розробило спільно з представниками бізнесу та громадськості. Подати документ на розгляд Верховної Ради планують восени, аби зміни почали діяти вже з 1 січня 2017 року.

Замість податкової міліції хочуть створити фінансову поліцію, яка буде підпорядкована Мінфіну.

Законопроект передбачає введення поняття "електронний кабінет платника податків".

Графіки перевірок бізнесу будуть оприлюднювати на сайті Мінфіну за 15 робочих днів до самої перевірки (нині – за 10 днів). Перевірка триватиме 30 днів.

Також до Мінфіну перенесуть базу даних Державної фіскальної служби. Відомство хоче займатися обліком платників податків, адмініструванням податків та реєстрами відшкодування ПДВ. Нинішні два реєстри відшкодування ПДВ об'єднають в один. Фіскальна служба буде надавати консультації в усній формі, а Мінфін – у письмовій та електронній.

За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних  пропонують передбачити штраф до 50% ПДВ.

Без змін хочуть залишити ставку податку на прибуток (18%), акцизи на тютюнові вироби та алкоголь.

Для тих, хто їде у відрядження за кордон, добові можуть підвищити до 40 євро (1,1 тис. грн за офіційним курсом Нацбанку станом на 10 серпня). Нині "закордонні" добові складають 0,75 розміру мінімальної зарплати – 1087 грн на сьогодні.

Порівняльна таблиця до проекту податкової реформи from tsnua

Пояснювальна записка до проекту податкової реформи from tsnua

Проект податкової реформи from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація