Міністр енергетики розповів, якою буде ціна на газ в Україні наступного року

Міністр енергетики розповів, якою буде ціна на газ в Україні наступного року

Фото: pixabay.com

Оржель прокоментував підвищення ціни на газ.

Ціна газу для населення і теплокомуненерго в першому кварталі 2020 року буде нижчою, ніж за той самий період цього року, навіть за умови припинення транзиту російського газу через територію України з наступного року.

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив міністр енергетики й захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"Перед тим, як підвищити ціну на газ у листопаді, ми зменшували ці ціни. Починаючи з липня місяця, зменшення ціни на газ становить більш як 30%. Газ - товар сезонний, і споживання сезонне... Але скажу вам навіть більше: український уряд забезпечить меншу ціну, ніж була в першому кварталі цього року. Тобто на перший квартал 2020 року ціна буде меншою, ніж у першому кварталі 2019 року. І це дуже важливо, враховуючи, що у нас може бути й зовсім зупинено транзит газу", - сказав він.

Також Оржель наголосив, що припинення транзиту російського газу через Україну з січня 2020 року створить надзвичайну ситуацію на європейському ринку газу, що неминуче призведе до зростання цін.

"Що таке припинення транзиту? Це безперечно надзвичайна ситуація на ринку. А надзвичайна ситуація - це екстремальне зростання цін", - сказав він.

Проте, за словами міністра, уряд зараз активно готується до того, щоб забезпечити українців газом на випадок припинення транзиту і не допустити стрибка цін на блакитне паливо.

"Що робить український уряд разом з НАК "Нафтогаз України"? Ми забезпечуємо великі запаси газу в сховищах. Більше того, з огляду на великі запаси в сховищах, що їх було куплено за ринковою ціною влітку і на початку осені, ми зможемо забезпечити стабільні ціни для наших українських споживачів і теплопостачальних компаній", - зазначив міністр.

Нагадаємо, у листопаді ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах, складе 4 899,00 грн за тисячу кубометрів.

Ціна у 4 899 гривень не враховує ПДВ, націнку газзбутів та транспортні витрати. Ця цифра найнижча від 2016 року на газ для населення в листопаді, однак на 14% вища за вартість блакитного палива у жовтні.

"Нафтогаз" у листопаді підвищив ціну на газ для населення майже на 15%

"Нафтогаз" у листопаді підвищив ціну на газ для населення майже на 15%

Повʼязані теми:

Наступна публікація