Міністр фінансів розповів, скільки грошей витратили з 66 мільярдів гривень "коронавірусного фонду"

Міністр фінансів розповів, скільки грошей витратили з 66 мільярдів гривень "коронавірусного фонду"

Фото: Національний банк України

За словами Марченка, 43 мільярди гривень залишаються досі невикористаними.

За час карантину з 66 мільярдів гривень Фонду боротьби з коронавірусом, навіть із врахуванням коштів на будівництво доріг, використано 23 мільярди. На самі дороги витратили менше ніж 10 мільярдів гривень "ковідного фонду". 

Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю "Радіо Свободі". 

"Я вам скажу прості цифри. З 66 мільярдів коштів фонду навіть із дорогами використано 23. На дороги використано менше ніж 10. Питання стоїть в ефективності використання цих коштів і можливості деяких міністерств правильно розпоряджатися бюджетними видатками.

Тобто було б гірше, я вам поясню, якщо б у місяці ми половину коштів фонду використали, а половину не використали, і виникло питання, чому ж ми не ухвалили в той період часу ті рішення, які дозволили б нам більш ефективно розпоряджатися державними фінансами. Тому що в грудні дороги вже ніхто не побудував би. А зараз ми можемо казати, що і мали можливість фонд більш ефективно використати", - заявив Марченко. 

Зазначимо, раніше міністр фінансів пояснював, чому кошти на будівництво доріг беруться з "ковідного фонду". 

"Вас хвилює, чому ми з фонду дали кошти на будівництво доріг? Поясню: ми забезпечили зарплату лікарям, засоби захисту, ШВЛ, кисневі маски та все необхідне обладнання. Потреби медицини повністю забезпечено", - сказав він в інтерв'ю "Економічній правді".

Він додав, що рішення про виділення коштів з фонду на дороги ухвалила Верховна Рада. Тоді з фонду виділили 35 млрд грн для будівництва і реконструкції доріг державного та місцевого значення, а також придбання обладнання для медзакладів.

Нагадаємо:

  • Фонд боротьби з коронавірусом був створений на час карантину для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, пов'язаних з епідемією. Для фонду виділили 66 млрд грн з Держбюджету, врізавши фінансування низки міністерств та відомств.
  • Прем'єр Денис Шмигаль заявляв, що з фонду боротьби з коронавірусом і його наслідками наразі витрачено лише близько 10% усіх коштів. За його словами, кошти розподілені, але не повністю витрачені. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація