Міста масово відмовляються від центрального опалення: чому так стається і як гріються мешканці квартир

Міста масово відмовляються від центрального опалення: чому так стається і як гріються мешканці квартир

Централізоване опалення відрізають, бо багато мешканців квартир переходять на індивідуальне опалення.

Українські міста та містечка масово прощаються із центральним опаленням. Вимушено, бо більшість мешканців самовільно перейшла на індивідуальний обігрів й утримувати тепломережу з котельнями тепер невигідно.

Чим загрожує розвал теплосистеми, ідеться в спецпроєкті ТСН "Підняти градус".

У Калуші Івано-Франківської області два роки поспіль відрізають від тепла у мікрорайоні. Людям виплатили компенсації від 4 до 10 тисяч гривень, залежно від площі квартири. Але встановити індивідуальний газовий котел коштує понад 40 тисяч.

Одну з котелень називали застарілою, неефективною. Відключити дешевше, ніж модернізувати, казали чиновники. Але наступного року закрили ще одну — значно сучаснішу. Мешканці говорять, що їхнього бажання про те не спитали. У будинку тепер вогко, з’явилася пліснява, на стінках і стелі – конденсат.

У міській раді кажуть, на компенсації для наступних відключених грошей поки немає. А крок вимушений, бо 70% калушан задля економії ще раніше перейшли на індивідуальний обігрів. Тож центральне опалення збанкрутувало.

"На одному стояку може перебувати лише одна квартира без індивідуального опалення. Ремонтувати теплосистему в будинку — орієнтовно 500 тисяч на будинок. Тобто вкладати гроші в модернізацію для 2-3 квартир, які лишились на стояку, ніхто не буде", — пояснив міський голова Калуша Андрій Найда.

Шляху назад і справді вже немає, підтверджують експерти. Половина відключених від тепломережі — це рубікон, і Калуш його пройшов.

"Що більше людей відключається, тим менш ефективною стає послуга централізованого теплопостачання. Але до цього найкраще не доводити. Ми маємо ситуацію, коли решту 30% треба так само відключати", — каже експерт з опалення Андрій Берестян.

Мер говорить, що якщо залишити центральне опалення, то за квартиру доведеться платити 4-5 тис. грн.

Спецпроєкт "Підняти градус" | Чим загрожує розвал теплосистеми в Україні

Спецпроєкт "Підняти градус" | Чим загрожує розвал теплосистеми в Україні

У Калуській мерії кивають на кращі приклади: мовляв, деякі українські міста повністю перестрибнули на індивідуалку і щасливі.

Трускавець Львівської області від центрального тепла відмовився чотири роки тому. Зберегти теплогін було неможливо, каже колишній мер.

"Давайте будувати нові котельні, нові трубопроводи. Я порахував і це для міста мало вилитись у три бюджети міських", — каже мер Трускавця у 2010-2015 роках Руслан Козир.

Перехід на індивідуалку обійшовся без народних протестів. Мешканці отримали по 5 тис. грн компенсації й витратили гроші на газовий або електричний варіант обігріву. Місцеві кажуть, що рахунки за електричний обігрів удвічі більші, ніж за газовий. А нинішній мер зауважує, що економія все одно виллється в копієчку. Треба міняти вікна у під’їздах, електромережу, розширювати газогони.

"Діаметр труби не справлявся з кількістю газу і на верхніх поверхах прилади обігріву не працювали", — пояснив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

Більше подробиць дивіться на відео. А вже 23 лютого о 19:30 в ТСН — історія селища, де центрального опалення немає 15 років.

Наступна публікація