Мита на посилки з-за кордону: що чекає на українців після змін правил покупок через Інтернет

Мита на посилки з-за кордону: що чекає на українців після змін правил покупок через Інтернет

Фото: УНІАН

Поштарі вже б’ють на сполох та малюють апокаліптичні перспективи.

В Україні змінилися правила покупок за кордоном: відтепер за ввезення товарів на суму понад 500 євро (зараз близько 15 тис. гривень) доведеться сплачувати мито, а якщо державна межа перетинається частіше, ніж раз на три доби, то сума безмитного перевезення опускається до 50 євро. В такий спосіб хочуть обмежити діяльність так званих "човників", які часто завозять товари для перепродажу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Згодом обмеження можуть дістатися й тих українців, які купують товари за кордоном через Інтернет. "Футболки купили на наступне літо, обійшлися по 2,5 долара, по 3. У нас футболка нова зазвичай десь 150 гривень коштує. Я просто не можу собі дозволити купувати речі дорожче, от і все", - зізнається Наталія, котра купує речі для себе, дітей і подруг. Вона каже, що ті самі речі їй намагаються продати й тут, але вдвічі або втричі дорожче, хоча придбані вони точно в такий спосіб. Для таких випадків із наступного року почнуть діяти обмеження: посилок має бути не більше трьох на місяць по 150 євро кожна, а перевищення ліміту призведе до необхідності доплати майже третину вартості вантажу.

В Україні набув чинності закон, що змінив правила покупок товарів за кордоном

В Україні набув чинності закон, що змінив правила покупок товарів за кордоном

За наслідками моніторингу тіньового ринку Державною фіскальною службою України, нардепи вирішили, що таких норм цілком достатньо, аби не зачепити тих, хто дійсно купує для власних потреб, та одночасно змусити прихованих бізнесменів здійснювати належні відрахування до бюджету. Однак покупці вже нарікають, що в разі, якщо посилок буде три, але всього лиш по 5 доларів кожна, то обмеження все одно діятиме, і за четверту доведеться доплачувати. Вдарить закон і по людях, які заради економії об’єднуються в так звані групи спільної покупки. У зоні ризику ті, хто здійснює покупки не рівномірно протягом усього року, а збирає гроші та купує лише під час шалених розпродажів – у визначені державою межі вони можуть не вкластися.

Цілковитим нокаутом закон став для поштовиків, котрі навіть просили президента заветувати його, але Петро Порошенко закон підписав. Тепер поштарі ламають голову, як налагодити глобальний облік отримувачів, і це для них наразі видається технічно неможливим завданням. Ініціатори змін пояснюють, що за рік, який лишається до впровадження новацій, буде розроблено єдину систему реєстрації, котра буде потужною і дорогою. І до цієї бази даних мають бути підключені всі оператори поштових відправлень. Однак в "Укрпошті" вже наголошують, що забезпечити комп'ютерами та інтернетом кожне відділення не зможуть, тому видаватимуть посилки з-за кордону далеко не в кожному, а строк доставки суттєво зросте, бо в Україні просто немає стільки митників, щоби оперативно перевіряти мільйони посилок. Та посилаються на досвід США та Канади, де начебто також хотіли впровадити подібно систему, але ця спроба провалилася, бо надходження до бюджету виявилися суттєво нижчими від витрат, які повинна нести держава. А єдина країна, де попри витрати і незручності, все одно намагаються запровадити таку систему – це Росія. І поки що її результат – це величезні затримки та скупчення посилок на митниці, а про бюджетний ефект нічого невідомо.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація