Міжнародна тютюнова компанія British American Tobacco призупинила роботу фабрики в Україні

Міжнародна тютюнова компанія British American Tobacco призупинила роботу фабрики в Україні

Фото: pixabay.com

В компанії вважають тютюнове виробництво в Україні нерентабельним, якщо законопроєкт №1409 набуде чинності.

Міжнародна група компаній British American Tobacco призупинила роботу тютюнової фабрики "В.А.Т.-Прилуки". 

Про це повідомляє ThePage із посиланням на листа фінансового директора компанії Тараса Павлуся на ім'я в. о. начальниці Офісу великих платників податків ДФС Оксани Нечепорук, яке є у розпорядженні видання.

У зв’язку з припиненням виробництва "В.А.Т.-Прилуки" просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них. 

Невдоволення у тютюнової фабрики викликав законопроєкт №1049. Згідно поправки нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, компанії-виробники повинні будуть продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни.

У British American Tobacco зазначили, що ці поправки роблять тютюнове виробництво в Україні нерентабельним, повідомляє Новое Время.

"Ми не знаємо, як рухатись далі. Ми не можемо як компанія виробляти продукцію, з якою не знаємо, що робити. Відповідно до цього, ми зупинили виробництво в Прилуках. Вже другий тиждень фабрика стоїть", — заявив генеральний директор "В.А.Т.-Прилуки" Артем Скрипка під час зустрічі з керівництвом міста.

Водночас Артур Гусейнов, старший юрист з корпоративних та правових питань "В.А.Т.-Прилуки", спростував чутки про закриття тютюнової фабрики. Він зазначив, що наразі виробництво простоює. 

В компанії зазначили, що у разі набуття закону чинності, вони змушені будуть скоротити виробництво, а відтак і працівників, або ж зовсім припинити його.

"Економічна правда" зазначає, що тютюнова фабрика "В.А.Т.-Прилуки" є одним з трьох найбільших платників податків в Україні і заплатила в 2018 році 16,05 млрд грн податків. Видання нагадує, що раніше British American Tobacco вирішила перенести центр прийняття рішень з України в Румунію. Такий крок у компанії пояснювали, серед іншого, непрогнозованою фіскальною та регуляторною політикою уряду України.

Нагадаємо, 10 жовтня Антимонопольний комітет прийняв рішення оштрафувати ряд тютюнових компаній і монополіста-дистриб'ютора "ТЕДІС Україна" на суму 6,5 млрд грн. Штраф було накладено на такі компанії:

  • "ТЕДІС Україна" — 3,4 млрд грн;
  • Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб’юшн — 366 млн грн;
  • "Філіп Морріс Україна" — 814 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Україна" — 434 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" — 488 млн грн;
  • "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" — 167 млн грн;
  • "Імперіал Тобако Юкрейн" — 292 млн грн;
  • "Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна" — 80 млн грн;
  • А/Т тютюнова компанія В.А.Т.- Прилуки — 448 млн грн. 

В АМКУ зазначили, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання. 

Виробники тютюнових виробів оскаржуватимуть штраф на 6,5 мільярдів гривень

Виробники тютюнових виробів оскаржуватимуть штраф на 6,5 мільярдів гривень

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація