Міжнародні резерви України у червні збільшилися до рівня 2012 року

Міжнародні резерви України у червні збільшилися до рівня 2012 року

Фото: УНІАН

За місяць міжнародні резерви зросли на 12,4%.

У червні міжнародні резерви України збільшилися на 12,4%. І станом на 1 липня, за попередніми підрахунками, становили до 28,51 мільярда доларів.  Це зумовлено і надходженням першого траншу від Міжнародного валютного фонду і нарощенням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку.

Про це повідомляють у Національному банку України.

За інфомацією НБУ, востаннє міжнародні резерви перебували на такому рівні восени 2012 року. 

"Суттєве зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене як надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом і пов’язаного фінансування, так і нарощенням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку", - зазначали у Нацбанку.

У регуляторі нагадали, що в червні Україна отримала перший транш від МВФ обсягом $2,076 млрд за новою програмою Stand-By, а також пов’язане офіційне фінансування від Євросоюзу обсягом 500 млн євро. Крім цього, уряд розмістив облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), номіновані у валюті, на 353,3 млн євро.

На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті  минулого місяця було спрямовано $1,19 млрд. З цієї суми $1,074 млрд сплачено за ОВДП, номінованими у валюті. Ще $75,7 млн - за облігаціями зовнішньої державної позики. Решта коштів - за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. У червні НБУ викупив на міжбанківському валютному ринку понад $1,15 млрд. Інтервенції з продажу валюти не проводились.

У НБУ зазначають, що наразі обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього імпорту і цього достатньо для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Нацбанку.

До слова, міжнародні резерви необхідні, щоб коригувати курс національної валюти та розраховуватись за валютними зобов’язаннями держави.

Раніше, у МВФ спрогнозували падіння ВВП України у 2020 році на 8,2% - пояснюють це слабким запасом накопичень українських домогосподарств й обмеженою фіскальною підтримкою економіки.

Нагадаємо, МВФ 10 червня погодив нову кредитну програму для України розміром $5 млрд терміном на півтора року. Представник України в МВФ Владислав Рашкован підтвердив, що першу частину допомоги згідно з новою програмою stand-by вже надіслали на рахунки уряду.

12 червня Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі $2,1 млрд.

Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ

Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація