Монетизація субсидій. Чиновники готові припинити виплати і назвали причину

Монетизація субсидій. Чиновники готові припинити виплати і назвали причину

Фото: УНІАН

Із державного бюджету виділили понад 12 мільярдів гривень.

У середньому від 1 березня пенсії збільшились на 255 грн. Також держава виплатить 2400 грн двома виплатами тим, у кого розмір нижче мінімальних. 1700 грн або прожитковий мінімум отримає кожна багатодітна родина, що має трьох і більше дітей до шести років. До цього слід додати 1500 грн як монетизовану субсидію. Загалом це буде додатково 6000 тисяч грн, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Cама по собі ідея видавати гроші на руки людям - чудова, аби ті могли самостійно контролювати витрати. Проте вона може бути легко спотворена. Перша хитрість - видавати на руки реальні гроші вирішили тоді, коли опалювальний сезон вже закінчується. Суттєві суми по субсидіях люди отримуватимуть недовго. Ті люди, які вже навчились заощаджувати дорогий газ, реабілітували грубки.

Існує величезний ризик, що люди захочуть залишити собі все. Це миттєво призведе до гігантських боргів по комуналці, які і так вже сягнули рекордних 62 мільярдів гривень. У масштабах країни є три мільйони домогосподарств. Якщо люди заощаджуватимуть на воді, газі й світлі, зможуть зекономити до половини суми, та куди піде решта? В ідеалі решта мала б піти на заміну вікон, дверей, утеплення стін, адже саме заради цього всім почали видавати готівку.

У цих нових виплатах легко запідозрити підкуп, особливо, коли його оголошує у виборчий період кандидат у президенти. Якщо індексація пенсій була запланована ще 2017 року, то доплати малозабезпеченим пенсіонерам, роздача грошей субсидіантам та виплати багатодітним родинам випали саме на час виборчої кампанії. Загалом, на це з держбюджету пішло додатково понад 12 мільярдів гривень, які фактично одномоментно опинилися в обігу. За це доведеться ще заплатити у вигляді інфляції. У Нацбанку спробували заспокоїти - грошей виділених на монетизацію замало, аби сколихнути інфляцію, тому націлені на її зниження, бо НБУ залишив облікову ставку високою. Це означає, що кредити для бізнесу так і залишатимуться недоступно дорогими. 

Тим часом, директор департаменту Мінсоцполітики Віталий Музиченко переконаний, що монетизація субсидій - правильний шлях, але  є і в нього сумніви. "Я не знаю так само як і ви, і всі, хто тут працюють, чи оплатить людина за комунальні послуги. Рівень оплати може змінитися. Ми не знаєм, чи готові наші громадяни до отримання готівкових коштів для розрахунку. Якщо платіжна дисципліна буде належна, ми будемо рекомендувати виплату субсидій в готівковій формі. 

"Іншими словами: монетизація як раптово почалася, так раптово може і закінчитись, якщо замість оплати комуналки люди куплять їжу", - зазначив чиновник. 

Ірина Прокоф'єва

Бій з бідністю чи підкуп виборців: в Україні стартувала монетизація субсидій та індексація пенсій

Бій з бідністю чи підкуп виборців: в Україні стартувала монетизація субсидій та індексація пенсій

Повʼязані теми:

Наступна публікація