Монополізація двох обленерго Ахметовим може обернутися для українців зростанням тарифів на третину

Монополізація двох обленерго Ахметовим може обернутися для українців зростанням тарифів на третину

Фото: УНІАН

Експерти кажуть, що активи олігарх придбав дуже дешево, однак в утворенні тарифу буде закладено їхню реальну вартість.

Ринат Ахметов остаточно викупив "Київенерго" та "Західенерго". Компанія, пов'язана з донецьким олігархом, придбала по 25% державних акцій, і, на думку експертів, зробила це за безцінь, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

За збігом обставин, у відкритих аукціонах брали участь лише компанії, пов'язані з олігархом, і в більшості випадків покупки відбулися за стартовою ціною. Експерти кажуть, що за адекватного підходу від продажу держава могла отримати удвічі більше.

Компанія Рената Ахметова докупила акції "Київенерго" та "Західенерго"

Компанія Рената Ахметова докупила акції "Київенерго" та "Західенерго"

Продані пакети акцій давали змогу державі контролювати і ветувати невигідні або навіть протиправні дії інших акціонерів. Тепер ситуація змінилася. "Міноритарний акціонер, в даному випадку держава, має право від імені компанії, не від себе особисто, подавати позови до керівників компанії. Держава могла оскаржувати ті рішення, які були на користь вертикально інтегрованої компанії ДТЕК", - розповів галузевий експерт Андрій Герус.

Приватизація за безцінь – це частина багатоходової оборудки, в яку залучені не лише оточення Ахметова, а й державний регулятор тарифів НКРЕКП та вищі чиновники держави. Усе дуже просто, пояснює колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко: поки структури Ахметова скуповують акції обленерго, голова регулятора Дмитро Вовк підготував нову схему тарифоутворення цін на електрику. "Ця вся шахрайська схема носить ознаки договорняка. Ви ж бачите, що ніякого там ні конкурсів, не тендерів – нічого не було. Це саме стосується і "Західенерго". Це діамантова компанія, через яку сьогодні йде можно експортувати, можно імпортувати електроенергію", - твердить фахівець. Суть зводиться до того, що під час формування тарифів на електроенергію враховують вартість енерго-генерувальної компанії. Приватизовані за безцінь, їх за пів року-рік переоцінюють, тепер уже за реальною вартістю – і, приміром, та сама частина "Київенерго", яка зараз була продана за 760 мільйонів гривень, буде оцінена вдесятеро більше. Відповідно і тарифи рахуватимуть – Кучеренко прогнозує, що вони стануть більшими на 30%.

Про нове регулювання в Україні заговорили цього літа. Голова НКРЕКП Дмитро Вовк називає нову систему прогрессивною та анонсує її впровадження вже з січня наступного року. У Фонді держмайна проблеми з продажем за безцінь часток у стратегічних підприємствах не бачать – кажуть, що інших, окрім Ахметова, претендентів просто не знайшлося.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація