МВФ оголосив про надання Україні багатомільярдного кредиту

МВФ оголосив про надання Україні багатомільярдного кредиту

Фото: Reuters

14-місячна програма stand-by ще потребує ухвалення радою директорів МВФ.

Співробітники Міжнародного валютного фонду (МВФ) та українські органи влади досягли згоди щодо економічної політики щодо створення 14-місячної резервної угоди.

Про це йдеться у повідомленні МВФ.

"Нова програма stand-by з запитаним доступом до SBR 2,8 млрд (еквівалент 3,9 млрд доларів) стане основою для економічної політики влади у 2019 році", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що фінансування зможе сприяти фіскальній консолідації та зниженню рівня інфляції, а також продовженню реформ, зокрема тих, що спрямовані на зміцнення податкового адміністрування, фінансового та енергетичного секторів.

Ця угода ще має буди затверджена менеджментом МВФ та схвалена радою директорів валютного фонду.

У повідомленні окремо зазначається, що розгляд згоди радою директорів очікується у наступному році після схваленням Верховною Радою державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ.

Зазначимо, що валютний фонд ухвалив позитивне рішення про надання кредиту одразу пілся підвищення урядом ціни на газ - однією з умов, які Україна мала виконати для отримання чергового траншу.

Нагадаємо, до 19 вересня в Києві працювала місія МВФ. Підвищення ціни на газ для населення до ринкової було ключовою вимогою для надання Україні чергового траншу кредиту. Урядовці неодноразово зазначали - якщо не буде переглянута ціна, то й МВФ не дасть кредиту. А це загрожує Україні дефолтом, бо наступного року доведеться віддавати чимало боргів за кредитами, що брали раніше, а достатньо коштів немає.

У п'ятницю, 19 жовтня, Кабінет Міністрів під час екстренного засідання одноголосно підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5%. Від 1 листопада 1 тисяча кубометрів газу буде коштувати 8850 гривень.

Нова ціна на газ для населення залежить від перемов України з МВФ - урядовці

Нова ціна на газ для населення залежить від перемов України з МВФ - урядовці

Повʼязані теми:

Наступна публікація