МВФ прогнозує зниження світового ВВП через торговельні війни США

МВФ прогнозує зниження світового ВВП через торговельні війни США

Фото: Reuters

Найбільше постраждають торговельні ринки США та Азії.

Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання світової економіки в 2018 та 2019 роках на 3,9%. А 2020-го зростання світового ВВП може знизитися на 0,5% (на 430 млрд доларів) через торговельні спори та їхні наслідки. Зокрема, через те, що США ввели підвищені мита на окремі товари з Китаю, Євросоюзу, Канади, Мексики.

Дії президента США Дональда Трампа щодо впровадження додаткових мит на експортні товари можуть стати шоком для ділової довіри, який призведе до скорочення глобального ВВП. Про це свідчить аналіз, проведений МВФ, пише "Інтерфакс-Україна".

Експерти фонду протестували кілька сценаріїв розвитку ситуації в торговельній сфері, зокрема введення нових мит Штатами, відповідні заходи їхніх торговельних партнерів, а також реакцію бізнес-спільноти на зміни.

У разі початку дії всіх оголошених на сьогодні тарифів темпи зростання глобального ВВП 2020 року будуть на 0,1% нижчі, ніж очікується нині. Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Якщо ж набуття чинності американських мит і заходи у відповідь підірвуть довіру бізнесу до економіки та спровокують скорочення капіталовкладень компаній, то темпи зростання світової економіки можуть бути на 0,5% нижчими за очікування. А це – мінус 430 млрд доларів від світового ВВП.

Проблеми також зачеплять Світову організацію торгівлі.

"Послідовна ескалація торговельного спору може підірвати багатосторонню структуру СОТ, яка успішно сприяла глобальному зростанню торгівлі від 1995 року. Наслідки будуть плачевними - це зруйнує глобальні ланцюги постачань, різко скоротить шанси на потенційне зниження торговельних бар'єрів, а також зашкодить споживачам, оскільки призведе до зростання вартості імпорту", - ідеться в аналітичному огляді МВФ.

Лагард наголосила, що від таких дій у кінцевому результаті буде гірше всім країнам, а особливо США, чия економіка особливо вразлива, враховуючи, наскільки значний обсяг торгівлі буде предметом відповідних заходів.

Згідно з оцінками МВФ, темпи зростання США вже наступного року можуть бути на 0,8% гірші за прогноз в разі розвитку ситуації в глобальній торгівлі за найгіршим сценарієм.

Азійські ринки будуть другим регіоном після США, по яких найсерйозніше вдарить зростання протекціонізму - темпи зростання ВВП цього регіону в 2020 році можуть бути на 0,7% нижчі за прогнози.

Зниження темпів зростання ВВП Латинської Америки та Японії порівняно з прогнозом може становити 0,6% у разі реалізації найгіршого з протестованих МВФ сценаріїв, єврозони та решти світу - 0,3%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація